Zo gezond mogelijk blijven

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Je kunt zelf een aantal dingen doen om de behandeling zo goed mogelijk te doorstaan en zo weinig mogelijk klachten te ervaren.

Goede voeding, lichaamsbeweging en een stabiel gewicht zijn belangrijk. Zo houdt je je weerstand en conditie op peil. Een gezonde manier van leven heeft ook een positief effect op hoe je je geestelijk voelt.

Ook na de behandeling zijn goede voeding en regelmatig bewegen belangrijk voor het herstel.

Let op je voeding

Tijdens de behandeling heb je meestal meer eiwitten nodig dan normaal.

Welke voeding voor jou belangrijk is na de behandeling, hangt af van je persoonlijke situatie. Ben je afgevallen en wil je meer spierkracht opbouwen, dan is het belangrijk om genoeg eiwitten te eten.

Voor iedereen is het verstandig om genoeg te drinken (1,5 tot 2 liter per dag). Verder is het belangrijk om voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Lees meer over een gezonde basisvoeding.

Heb je vragen over voeding tijdens de behandeling of wil je meer begeleiding hierbij? Bespreek dit dan met je arts of verpleegkundige. Deze kan je een verwijsbrief voor een diëtist geven die gespecialiseerd is in het begeleiden van mensen met kanker.

Probeer voldoende te bewegen

Het is verstandig om tijdens en na de behandeling voldoende te bewegen, mits dit haalbaar voor je is.

Welke vorm van bewegen het beste is, hangt af van je situatie en het doel dat je wilt bereiken. Wil je werken aan conditie en spierkracht, dan gelden andere adviezen dan wanneer je wilt bewegen om je stemming te verbeteren. Laat je daarom adviseren en/of begeleiden door een deskundige. Bijvoorbeeld een oncologiefysiotherapeut, een oncologisch fitnesstrainer of een medewerker  van Stichting Tegenkracht.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Prof. dr. Epie Boven

Internist-oncoloog, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

Foto Martijn Stuiver

Dr. Martijn Stuiver

Klinisch epidemioloog, Antoni van Leeuwenhoek
Lector Functioneel Herstel bij Kanker, Hogeschool van Amsterdam

illustratie-arts-man

Dr. Jan-Paul van den Berg

Revalidatiearts, Meander Medisch Centrum

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2018