Hulp vragen van mensen om je heen

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Hulp krijgen is belangrijk als je kanker hebt. Bijvoorbeeld in het huishouden of om je gezin draaiende te houden. Zo houd je energie over voor dingen die jij belangrijk vindt.

Lees op deze pagina over:

Hulp vragen: hoe pak je het aan?

Mensen willen vaak wel helpen. Dat vinden ze fijn, omdat ze dan iets kunnen doen. De meeste mensen voelen zich daardoor wat minder machteloos.

Maar hulp vragen en krijgen gaat niet altijd goed. Mensen weten vaak niet goed wat ze voor je kunnen doen. Of wat fijn voor je is. Je hoort bijvoorbeeld: “Ik hoor het wel, als je ergens hulp bij nodig hebt”. Of je vrienden zijn bang dat ze te veel zijn en durven je geen hulp aan te bieden.

Het is belangrijk met elkaar te praten over hoe ‘hulp’ eruit zou kunnen zien. Hoe pak je dat aan?

Tips:

  • Kies een goede vriend of vriendin. Vraag of die langskomt om te overleggen over hulp.
  • Bespreek met hem of haar waar je behoefte aan hebt. Is dat praktische hulp? Of wil je dat iemand je gezelschap houdt?
  • Je kunt ook alvast bedenken van wie je welke hulp wilt krijgen. Je vriend of vriendin kan dan binnen jouw netwerk kijken wie wat kan doen. En misschien zelfs een rooster of schema maken.
  • Weet je niet goed waar je behoefte aan hebt? Bedenk dan wat je nu mist. Of lastig vindt sinds je ziek bent. Zijn dat dingen waar een ander bij kan helpen?
  • Vertel of omschrijf zo duidelijk mogelijk wat voor hulp je nodig hebt. En ook wanneer. Bijvoorbeeld: “Ik heb iemand nodig die elke dinsdag voor me kookt als ik terugkom van de fysio.” Of: “Wie kan en wil ’s ochtends een kwartiertje met mij wandelen?” Of: “Ik wil graag dat iemand voor me uitzoekt of er ook behandelingen mogelijk zijn in het buitenland.”

Nee zeggen en je grenzen aangeven

Durf ook ‘nee’ te zeggen als je iets liever niet wilt. Bijvoorbeeld als de buurvrouw aanbiedt voor je te koken, maar je dat eten helemaal niet lekker vindt. Of als iemand graag bij je op bezoek wil komen, terwijl je veel te moe bent.

Probeer het altijd positief te brengen: “Ik heb nu geen energie voor visite, want ik kan m'n ogen nauwelijks openhouden. Maar een andere keer heel graag. Laat je me weten wanneer je weer in de buurt bent?" Of: “Ik waardeer enorm dat je dit voor me wilt doen, maar het is nu niet nodig omdat ….” Of: “Ontzettend aardig dat je voor me wilt koken, maar ik heb al genoeg mensen die dat voor me willen doen.”

Soms wil je wel dat iemand voor je kookt, bijvoorbeeld. Maar je wilt dan niet dat er ook wat van jou verwacht wordt: een praatje maken of zo. Zeg dan 'ja graag' als iemand je een maaltijd aanbiedt, maar zeg er dan ook meteen bij dat je geen energie hebt voor een gesprek. Of vraag of ze het eten bijvoorbeeld voor de deur neerzetten.

Als je dat moeilijk vindt, vraag dan of iemand anders dit voor je wil doen. Bijvoorbeeld je partner of een vriend of vriendin.

Wat kun je doen als je niemand hebt?

Misschien heb je geen familie, vrienden of kennissen die je om hulp kunt vragen. Dan zijn er misschien wel mensen in de buurt die bereid zijn om je te helpen. Zij aarzelen misschien wel om het initiatief te nemen. Geef het daarom zelf aan, als je hulp nodig hebt.

Bespreek ook met je huisarts of verpleegkundige hoe je hulp kunt krijgen. In veel gemeenten zijn er ook vrijwilligersorganisaties die je kunnen helpen. Soms kun je een maatje of buddy krijgen via een thuiszorgorganisatie.

Colofon

Met medewerking van:

foto petra servaes

Dr. Petra Servaes

Klinisch psycholoog, Radboudumc

Linkedin

illustratie deskundige vrouw

Francis Soumete

Medisch maatschappelijk werker, Maastricht UMC+

illustratie deskundige vrouw

Lisette Bauman

Medisch maatschappelijk werker, LUMC

ervaringsdeskundigen-mensen

Mensen die kanker hebben (gehad)

Foto Sander Muntz

Sander Muntz

Maatschappelijk werker bij LUMC en docent bij Hogeschool Leiden

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2024