Ervaringen delen met lotgenoten

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Ervaringen uitwisselen met mensen die zelf ook kanker hebben (gehad). Dat kan heel waardevol zijn. Zij kunnen je tips geven en je steunen als je het moeilijk hebt. 

Lotgenotencontact klinkt misschien een beetje zwaar. Maar lotgenoten begrijpen vaak het best wat je doormaakt. Ze kunnen je steunen of tips geven. Sommige mensen houden er zelfs vriendschappen aan over.

Er zijn verschillende manieren om online en offline lotgenoten met kanker te ontmoeten:

Lotgenoten vinden via kanker.nl

Kanker.nl heeft een online community. Daar vind je andere mensen die kanker hebben, of hebben gehad.

Wil je deelnemer worden van onze community? Maak dan een account aan op kanker.nl en vul je profiel zo volledig mogelijk in.

Met een account kun je terecht bij verschillende gespreksgroepen. Daar kun je ervaringen lezen van andere mensen met kanker. Misschien herken je hun ervaringen, of hebben ze tips. Je kunt ook zelf je ervaringen delen, of reageren op ervaringen van anderen.

Met een account kun je ook mensen vinden die jouw vorm van kanker hebben of hebben gehad. Of die dezelfde behandeling hebben gehad als jij. Heb je je profiel ingevuld? Ga dan via de lotgenotenzoeker op zoek naar mensen zoals jij.

Cynthia en Cecilia hebben elkaar ontmoet in het inloophuis

Lotgenoten vinden op een online forum of via social media

Er zijn ook andere digitale ontmoetingsplekken, zoals platforms van patiëntenorganisaties.

Ook via sociale media zoals Facebook, Instagram en Snapchat kun je in contact komen met mensen met kanker.

Weet wel dat je eigenlijk geen privacy hebt op social media. Wat jij op Facebook post, bijvoorbeeld, is voor anderen vindbaar. Ook na langere tijd.

Lotgenoten vinden via een patiëntenorganisatie

Er bestaan verschillende patiëntenorganisaties voor mensen met kanker. Daar kun je terecht met vragen of voor advies. Als je lid wordt van een patiëntenorganisatie, kun je daar ook lotgenoten ontmoeten en deelnemen aan informatiebijeenkomsten.

Een patiëntenorganisatie bestaat vooral uit vrijwilligers die zelf kanker hebben gehad. Ze kunnen je helpen (te leren) omgaan met de ziekte die je hebt. Bijvoorbeeld met reacties uit je omgeving op je ziekte. Of wanneer je je eenzaam voelt.

Goed om te weten: sommige patiëntenorganisaties kunnen ervoor zorgen dat je in het ziekenhuis bezoek krijgt van iemand die ook jouw soort kanker heeft, of heeft gehad. Deze vertelt over zijn of haar eigen ervaringen met de diagnose, behandeling en herstel. Informeer hiernaar bij je arts of verpleegkundige. Je kunt dit ook zelf via de patiëntenorganisatie regelen.

Vind een patiëntenorganisatie voor jouw soort kanker.

Lotgenoten vinden in een IPSO centrum

Voor lotgenotencontact kun je ook terecht in een IPSO centrum voor leven met en na kanker. Je kunt daar gewoon eens binnenlopen voor een kop koffie of thee, of om je verhaal te doen. De meeste vrijwilligers die daar werken hebben zelf kanker gehad en kunnen goed luisteren.

Er zijn verschillende IPSO centra, verspreid over het land. Informeer of ze een lotgenotengroep hebben waar jij aan mee kunt doen.

IPSO centra organiseren regelmatig ontspannende of creatieve activiteiten, zoals yoga, mindfulness of schilderen. En thema- en voorlichtingsbijeenkomsten. Ook daar kun je lotgenoten ontmoeten. Bekijk de activiteitenkalender op hun website.

Elly vertelt over IPSO centra

Colofon

Met medewerking van:

foto petra servaes

Dr. Petra Servaes

Klinisch psycholoog, Radboudumc

Linkedin

illustratie deskundige vrouw

Francis Soumete

Medisch maatschappelijk werker, Maastricht UMC+

illustratie deskundige vrouw

Lisette Bauman

Medisch maatschappelijk werker, LUMC

ervaringsdeskundigen-mensen

Mensen die kanker hebben (gehad)

Foto Sander Muntz

Sander Muntz

Maatschappelijk werker bij LUMC en docent bij Hogeschool Leiden

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2024