Het aan uw kinderen vertellen

Wanneer vertellen?

Opslaan

Sommige ouders proberen eerst meer informatie over hun ziekte te krijgen voordat ze het vertellen. Het geheim houden kan meer stress geven dan het vertellen. Bovendien voelen kinderen vaak dat er iets aan de hand is. Vertel daarom wat er aan de hand is zodra u het gevoel heeft dat u dit goed kunt doen. Als u nog niet overal een antwoord op kunt geven, vertel dat dan ook. 

Een goed moment kiezen

Kies voor het gesprek een moment waarop u zich in staat voelt om de informatie op een rustige manier aan uw kind te vertellen. Doe dit niet vlak voor het slapen gaan, maar kies een tijdstip waarop uw kind het nog even op zich in kan laten werken. Bijvoorbeeld ’s middags als het uit school komt, of aan het begin van het weekend.

Heeft u meer kinderen, vertel het nieuws dan aan alle kinderen tegelijk. Zo voorkomt u dat ze elkaar gaan vertellen wat er aan de hand is. Denkt u dat het beter is om het elk kind apart te vertellen, doe dat dan kort na elkaar, en in dezelfde bewoordingen.

Gesprek voorbereiden

U kunt het gesprek met uw kind(eren) voorbereiden door eerst voor uzelf alles op een rijtje te zetten. 
Denkt u dat u erg emotioneel wordt als u het aan uw kind(eren) vertelt, dan kunt u het gesprek ‘oefenen’ met een dierbare. Dan heeft u de kans gehad om uw emoties te ontladen.

Bespreek met uw (ex-)partner wie het nieuws zal vertellen. Ga samen het gesprek aan met uw kind(eren).

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: september 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.