Tips bij het verwerken van kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

De tips hieronder kunnen je misschien helpen bij het verwerken van kanker en alles wat je hebt meegemaakt.

Laat gevoelens en emoties toe

Het is belangrijk dat je emoties herkent en toelaat. Dit kan beangstigend zijn, zeker in het begin. Maar zo leer je wat je voelt, hoe je daarop reageert en hoe je die emoties kunt verwerken.

Deel je gevoelens met anderen

Een goede manier om emoties toe te laten is door ze te delen. Je kunt erover praten met vrienden, familie of met lotgenoten.

Praten over gevoelens kan moeilijk zijn, ook voor je omgeving. Maar het kan je toch helpen. Door je gevoelens en zorgen te bespreken, kun je je opgelucht voelen. Je omgeving kan je helpen de dingen van een andere kant te bekijken.

In de meeste ziekenhuizen zijn zorgverleners waarmee je over je gevoelens kunt praten. Bijvoorbeeld een medisch maatschappelijk werker, geestelijk verzorger of een psycholoog. Het kan soms makkelijker zijn je gevoelens tegen zo iemand uit te spreken. Zeker als je je omgeving er niet mee wilt belasten. 

Soms helpt het om gevoelens op te schrijven. In een (digitaal) dagboek voor jezelf, of in een blog dat je met anderen deelt. Op kanker.nl kun je ook een blog starten.

Leef gezond

Door gezond te leven zul je je fitter voelen. Hiermee wordt bedoeld: voldoende bewegen, gezond eten, weinig alcohol en niet roken. Door een gezonde manier van leven voelt iemand zich geestelijk ook vaak beter.

Onderneem dingen

Verschillende (creatieve) activiteiten kunnen helpen bij de verwerking. Je kunt rust en kracht vinden in bijvoorbeeld kunst, muziek, natuur, meditatie of spiritualiteit. Inloophuizen organiseren ook verschillende activiteiten.

Zoek afleiding

Je hoeft niet de hele tijd met verwerken bezig te zijn. Daarin schuilt het gevaar dat je in je emoties blijft hangen. Probeer momenten in te richten waarin je met volle aandacht kunt verwerken. Met afleiding kunt je die gevoelens weer even los te laten.

Gun jezelf de tijd

Het kan een poos duren voordat je een nieuwe balans heeft gevonden, zowel lichamelijk als geestelijk. Gevoelens en emoties een plek geven kost ook tijd. Gun jezelf die tijd. Laat de mensen om je heen ook weten wanneer je al wel of nog niet ergens aan toe bent.

Zoek zo nodig professionele hulp 

Heb je behoefte aan professionele begeleiding bij de verwerking? Zoek of vraag dan hulp. Er zijn verschillende zorgverleners die je kunnen  helpen.

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

illustratie-deskundige-vrouw

Dr. Josette Hoekstra-Weebers

Socioloog, UMCG

illustratie-deskundige

Annemieke Kuin

Geestelijk verzorger, Dijklander Ziekenhuis

illustratie-deskundige-vrouw

Michaela van der Veldt, MSc.

Maatschappelijk werker, Erasmus MC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2018