Wie kan helpen

Paramedische zorgverleners

Opslaan
Heeft u lichamelijke klachten? Dan kan de arts of verpleegkundige u misschien zelf begeleiden. Bij specifieke of ernstige klachten verwijst hij u door naar een paramedische zorgverlener.

Welke zorgverlener u het beste kan behandelen, hangt af van de klacht die u heeft. U kunt onder andere terecht bij een:
 • fysiotherapeut
 • ergotherapeut
 • diëtist
 • logopedist
 • huid-/oedeemtherapeut

Fysiotherapeut

De fysiotherapeut helpt mensen die problemen hebben met bewegen. Deze problemen kunnen ontstaan door pijnlijke spieren of gewrichten, onvoldoende conditie of spierkracht, een beperkte beweeglijkheid, vermoeidheid of angst om in te spannen.

De fysiotherapeut kan u tijdens de behandeling helpen om uw spierkracht en conditie te behouden.  Na afloop van de behandeling kan hij u helpen om weer spierkracht en conditie op te bouwen als deze door de ziekte en/of behandeling achteruit zijn gegaan.

Fysiotherapie kan verschillende doelen hebben:

 • verbeteren of behouden van de beweeglijkheid 
 • verbeteren of behouden van conditie en/of spierkracht
 • verbeteren van specifieke lichaamsfuncties (zoals plas ophouden)
 • verminderen van lymfoedeem
 • in uw nieuwe situatie zo goed mogelijk kunnen functioneren
 • het verminderen van pijn of er beter mee leren omgaan

De fysiotherapeut gebruikt verschillende technieken:

 • oefentherapie: met bepaalde oefeningen en bewegingen kunt u bepaalde lichaamsdelen versterken, beweeglijker of juist stabieler maken. Oefentherapie kan ook helpen bij het verbeteren van de conditie of het verbeteren van de uitvoering van specifieke activiteiten
 • massagetherapie: gericht op ontspanning van spieren, het verminderen van pijnklachten en/ of het losmaken van bindweefsel
 • fysische therapie: met warme, koude, elektrische of ultrasone prikkels kan de fysiotherapeut spieren stimuleren en pijnen dempen

Ergotherapeut

Misschien zijn bepaalde dagelijkse handelingen door uw ziekte moeilijk geworden. Een ergotherapeut helpt u deze dagelijkse handelingen weer mogelijk te maken. Hij kijkt niet alleen naar de klacht, maar ook naar u als persoon, uw tijdsbesteding, activiteiten en leefomgeving.

In het kennismakingsgesprek bepaalt u samen met de ergotherapeut van welke praktische gevolgen van uw ziekte u het meest last heeft. Het kan bijvoorbeeld gaan om  persoonlijke verzorging (douchen en aankleden), de zorg voor anderen (uw kind optillen), het huishouden, uw hobby's, studie of uw werk. 

De ergotherapeut leert u opnieuw vaardigheden aan. Ook leert hij u omgaan met verminderde belastbaarheid of een beperking.  Doel van de behandeling is dat u weer zo goed mogelijk functioneert in de omgeving waarin u leeft, woont en werkt.

Diëtist

Een diëtist is een specialist op het gebied van voeding en de samenhang van voeding en ziekte. Hij kan voor u een persoonlijk voedings- of dieetadvies maken..

Door het volgen van een bepaald eetpatroon kunt u uw gezondheid bevorderen. Een dieet kan gericht zijn op afvallen, maar ook op aankomen of het voorkomen van gewichtsverlies. De diëtist begeleidt en motiveert u bij het volgen van het dieet.

Logopedist

Een logopedist helpt u met problemen aan de stem, spraak, taal en het gehoor. Samen werkt u aan het herstellen en onderhouden van communicatie. Dat doet u met oefeningen met spreken, luisteren, schrijven of lezen.

Ook bij klachten met eten en drinken kan de logopedist helpen. Door oefeningen met kauwen, slikken en zuigen kunt u de voedselopname verbeteren.

Huid-/oedeemtherapeut

Een huidtherapeut helpt u met een zieke of beschadigde huid. Met diverse methoden kan de huidtherapeut de aandoening genezen of verhullen.

Sommige huidtherapeuten behandelen ook lymfoedeem: de ophoping van lymfevocht in armen of benen. De behandeling richt zich vooral op het beperken van de hoeveelheid vocht en het vergroten van de beweging van het getroffen lichaamsdeel. Het is meestal niet mogelijk om helemaal van lymfoedeem te genezen.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juni 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Stuiver, M. (fysiotherapeut), Van der Veldt, M. (maatschappelijk werker), Dr. Hoekstra-Weebers, J. (socioloog), Brouwer, T. (ervaringsdeskundige), Kuin. A. (geestelijk verzorger), Ir. Schots, F.J.M. (ervaringsdeskundige), Haak. T. (ervaringsdeskundige)