Wie kan helpen

Lotgenoten

Opslaan
Ervaringen uitwisselen met mensen die zelf ook kanker hebben (gehad) kan erg waardevo zijn. Zij kunnen u tips geven over omgaan met kanker en herstel van kanker. Wat heeft hen geholpen? Waar hebben ze hulp of ondersteuning gekregen?

Lotgenoten vindt u in inloophuizen, via patiëntenorganisaties, in het ziekenhuis of in de discussiegroepen van kanker.nl.

Inloophuizen

In een inloophuis kunt u terecht voor lotgenotencontact in een huiselijke omgeving, zonder verwijzing en zonder afspraak. U kunt binnenlopen om bij een kopje koffie of thee uw verhaal te doen, of deel te nemen aan ontspannende of creatieve activiteiten.

Inloophuizen organiseren regelmatig bijeenkomsten waar informatie over kanker wordt gegeven. Spreekuren van patiëntenorganisaties zijn vaak ook in een inloophuis.

In een aantal inloophuizen is ook gespecialiseerde zorg beschikbaar, bijvoorbeeld van psychologen, fysiotherapeuten en oedeemtherapeuten. Ook zijn er soms speciaal opgeleide jeugdvrijwilligers die kinderen, jongeren en gezinnen ondersteunen.

Een bezoek aan een inloophuis is altijd gratis. 

Patiëntenorganisaties

Er bestaan verschillende patiëntenorganisaties voor mensen met kanker. Zo zijn er patiëntenorganisaties voor specifieke kankersoorten, maar ook voor bepaalde gevolgen zoals een stoma.

Als lid van een patiëntenorganisatie kunt u:
  • lotgenoten ontmoeten op bijeenkomsten, via de telefoon of op sociale media 
  • bijeenkomsten over uw ziekte bijwonen
  • op de hoogte blijven van actuele ontwikkelingen
  • actief deelnemen aan het verbeteren van informatie
  • belangen van de patiënt in de gaten houden

Bezoek in ziekenhuis

Sommige patiëntenorganisaties kunnen ervoor zorgen dat u in het ziekenhuis bezoek krijgt van een lotgenoot. Deze vertelt over zijn eigen ervaringen met de diagnose, behandeling en herstel.

Veel patiënten ervaren steun om te horen en zien wat na de ingreep (nog) mogelijk is. Uw arts of verpleegkundige kan een afspraak met een lotgenoot maken. U kunt dit ook zelf via de patiëntenorganisatie te regelen.

Discussiegroepen kanker.nl

Op kanker.nl is zijn meerdere discussiegroepen over omgaan met kanker. 

In deze online gespreksgroepen bespreken patiënten en naasten wat zij tegenkomen/ervaren en hoe ze daarmee omgaan: Als deelnemer van kanker.nl kunt u zelf ook uw ervaringen delen of vragen stellen. 

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juni 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Ir. Schots, F.J.M. (ervaringsdeskundige), Haak. T. (ervaringsdeskundige), Brouwer, T. (ervaringsdeskundige), Kuin. A. (geestelijk verzorger), Dr. Hoekstra-Weebers, J. (socioloog), Van der Veldt, M. (maatschappelijk werker)