Invloed van kanker op je relatie

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Kanker brengt vaak grote veranderingen met zich mee. Die kunnen van invloed zijn op je relatie. Het is vaak zoeken naar een nieuw evenwicht.

Misschien moet je onderling de dingen anders regelen, valt er inkomen weg, kun je er minder samen op uit dan voorheen of moet je  je toekomstplannen bijstellen. Dat kan moeilijk zijn. Het kan allerlei gevoelens en emoties oproepen. Kom je er samen niet uit, dan kan je  relatie onder druk komen te staan.

Intimiteit en seksualiteit

Ook op het gebied van intimiteit en seksualiteit kunnen er dingen veranderen. Misschien heb je minder zin in seks. Of zijn je seksuele mogelijkheden beperkt door je ziekte of de behandeling. Ook je partner kan meer moeite hebben met seks dan vroeger. Was je nooit gewend om samen over seks te praten, dan kan dit nu extra lastig en ongemakkelijk zijn. 

Verwerken van kanker

Kanker en alle veranderingen die dat met zich meebrengt, moet verwerkt worden. Iedereen doet dat op zijn eigen manier. Je partner wil er misschien niet teveel over praten, terwijl jij daar juist wel behoefte aan hebt.

Ook de snelheid van verwerken kan anders zijn. Terwijl jij nog vol emoties zit, wil je partner het oude leven misschien weer snel oppakken. Dit soort verschillen in verwerking, kan jullie beiden een onbegrepen gevoel geven.

Gevoelens delen

Het beste advies is je gevoelens met elkaar te delen. Open vragen stellen, goed naar elkaar luisteren en elkaar laten uitspreken helpen daarbij. Het kan ook opluchten om gevoelens te bespreken.

Sommige dingen kun en wil je liever niet bespreken met je partner. Dan kun je steun zoeken bij iemand anders. Bijvoorbeeld bij een goede vriend of vriendin, je  huisarts, een maatschappelijk werker, geestelijk verzorger of een psycholoog.

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

Foto Christine Brouwer-Dudok de Wit

Dr. Christine Brouwer-Dudok de Wit

Klinisch psycholoog en psychotherapeut, De BOSgroep

LinkedIn

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2018