Omgaan met kanker

Diagnose kanker, wat nu?

Opslaan

Als u te horen krijgt dat u kanker heeft, kan dat veel emoties teweegbrengen. Die kunnen erg heftig zijn, waardoor het soms moeilijk is om er mee om te gaan.

Er komt in korte tijd veel op u af

Kort na de diagnose bent u waarschijnlijk vooral bezig met wat er allemaal gaat gebeuren en welke behandelingen mogelijk zijn. U moet voor vervolgonderzoeken naar het ziekenhuis en krijgt meestal veel informatie te verwerken. Vaak moet u in korte tijd een aantal belangrijke beslissingen nemen.

Soms stelt de arts voor nog even te wachten met behandelen. Bijvoorbeeld als de tumor langzaam groeit. Wel weten dat u ziek bent, maar (nog) geen behandeling krijgen kan erg belastend zijn.

Veel mensen hebben het gevoel dat ze geleefd worden in de periode voor, tijdens en direct na de behandeling. Misschien heeft u ook het gevoel dat alles u overkomt en dat u zelf nog maar weinig invloed heeft op wat er gebeurt.

Tijdens en na de behandeling

Tijdens de behandeling kunt u heel wisselende emoties ervaren. Ook kunt u verschillende klachten hebben. Vaak gaat de conditie achteruit. Misschien bent u erg moe, angstig of onzeker. Sommige mensen hebben pijn of kunnen zich minder goed concentreren.

Bent u klaar met de behandeling, dan kunnen de ervaringen bezinken. U kunt dan toekomen aan het verwerken van wat u allemaal heeft meegemaakt. Ook daarbij kunnen allerlei gevoelens en emoties loskomen.

Na de behandeling kan het lastig zijn om het leven weer op te pakken. Veel mensen voelen zich niet meer zo goed en sterk als vroeger. Ze zijn bijvoorbeeld sneller moe of hebben last van geheugen- en concentratieproblemen. Ook hebben ze moeite met de dagelijkse dingen of met weer aan het werk gaan. Veel mensen zijn ook bang dat de kanker terugkomt. 

Hulp of begeleiding zoeken

U kunt tijdens of na de behandeling hulp of begeleiding zoeken om klachten te voorkomen en te verminderen. U kunt dit doen in overleg met uw behandeld arts of verpleegkundige.

U kunt ook zelfstandig aan de slag met online programma’s zoals OncoKompas 2.0 en de Kanker Nazorg Wijzer.

Als een genezende behandeling niet (meer) mogelijk is

Soms is de ziekte bij diagnose al zo ver gevorderd dat een genezende behandeling niet (meer) mogelijk is. Dan zijn er meestal nog behandelingen mogelijk die de ziekte kunnen remmen en/of klachten bestrijden. Dat zijn palliatieve behandelingen.

Misschien biedt deze informatie over omgaan met kanker toch steun, ook al is niet alles voor u van toepassing. U kunt ook kijken in het informatiedossier niet meer beter worden.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juni 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Brouwer, T. (ervaringsdeskundige), Haak. T. (ervaringsdeskundige), Dr. Hoekstra-Weebers, J. (socioloog), Kuin. A. (geestelijk verzorger), Ir. Schots, F.J.M. (ervaringsdeskundige), Van der Veldt, M. (maatschappelijk werker)