Wat is kanker?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Elk jaar krijgen meer dan 110.000 mensen in Nederland de diagnose kanker. Wat is kanker? Hoe ontstaat kanker? En wat zijn de symptomen? Je leest het allemaal op deze pagina’s.

Wat is kanker?

Bij kanker zit er een kwaadaardige tumor in je lichaam. De tumor bestaat uit kankercellen. Kankercellen groeien veel sneller dan gezonde cellen. Ze groeien ook in de weefsels rond de tumor. En soms verspreiden ze zich naar andere delen van het lichaam. Dat noemen we uitzaaiingen.

Wat is kanker?

Deze video legt uit wat kanker is en wat er in je lichaam gebeurt als er kanker ontstaat.

Goedaardige en kwaadaardige tumoren

Een tumor is een gezwel in je lichaam. Zo’n gezwel kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Een kwaadaardige tumor is kanker. Lees meer over het verschil tussen een goedaardige en een kwaadaardige tumor.

Symptomen van kanker

Kanker geeft niet altijd meteen klachten. Je krijgt vaak pas klachten als de tumor groter wordt, of doorgroeit in weefsels om de tumor heen. Of als er uitzaaiingen zijn. Lees welke symptomen kunnen wijzen op kanker.

Soorten kanker

Er zijn meer dan 100 verschillende soorten kanker. Bekijk het overzicht van de kankersoorten. Per kankersoort vind je op kanker.nl uitgebreide informatie.

Hoe ontstaat kanker?

Kanker ontstaat door afwijkingen in bepaalde genen. Meestal gaat het om afwijkingen in genen die een rol spelen bij de groei en deling van cellen. De meeste mensen krijgen kanker door toeval. Je kunt ook kanker krijgen door bepaalde risicofactoren. Dan heb je meer kans om een bepaalde soort kanker te krijgen. Lees meer over hoe kanker ontstaat.

Wat vergroot de kans op kanker?

Er zijn een aantal dingen die de kans op kanker groter maken. Dat noemen we risicofactoren. Bijvoorbeeld roken verhoogt de kans op kanker sterk. Maar ook veel en lang in de zon zijn, overgewicht en andere factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van kanker. Lees verder over risicofactoren van kanker.

Is kanker erfelijk?

Sommige mensen hebben een erfelijke aanleg voor kanker. Dat betekent dat er een foutje in hun genen zit, die ze van hun ouders geërfd hebben. Daardoor hebben ze meer kans om een bepaalde soort kanker te krijgen. Lees verder over erfelijkheid en kanker.

Onrustige cellen: voorstadium van kanker

Soms zijn er onrustige of afwijkende cellen in je lichaam. Dat kan een voorstadium van kanker zijn. Een voorstadium is (nog) geen kanker, maar kan dat wel worden. Meer over het voorstadium van kanker.

Uitzaaiingen van kanker

Kanker kan uitzaaien. Een uitzaaiing noemen we ook wel een metastase. Meestal gebeurt dat pas in een latere fase van de ziekte. Maar bij sommige soorten kanker komen uitzaaiingen al in een vroeg stadium voor. Lees meer over uitzaaiingen bij kanker.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Marjolijn van Egmond

Dr. Marjolein van Egmond

Professor Oncologie en Ontsteking, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

LinkedIn

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: september 2022