Voorstadium van kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Soms is er (nog) geen sprake van kanker, maar wel van een voorstadium van kanker. Er zijn dan onrustige of afwijkende cellen. Hieruit kan een kwaadaardige tumor ontstaan.

Onrustige cellen

Onrustige cellen zijn cellen die er anders uitzien dan normale cellen. Ze kunnen ontstaan door een infectie, bijvoorbeeld met HPV. Vaak ruimt het lichaam onrustige cellen vanzelf weer op.

Onrustige cellen kunnen steeds meer gaan afwijken van normale cellen. Ze kunnen dan veranderen in kankercellen. Dit duurt meestal een paar jaar.

Voorstadium van kanker

Als uit onderzoek blijkt dat je onrustige cellen hebt, kun je te horen krijgen dat je een voorstadium van kanker hebt. Een ander woord voor voorstadium is premaligne aandoening. Premaligne betekent: voordat het kwaadaardig wordt.

Wijken de cellen veel af van normale cellen, dan is meestal een behandeling nodig om te voorkomen dat de onrustige cellen veranderen in kankercellen. Je arts bespreekt dit met je.

Verschillende soorten voorstadia kanker

Carcinoma in situ

Een carcinoma in situ bestaat uit onrustige afwijkende cellen, die (nog) niet door omliggende weefsels heen groeien. In situ betekent: op z’n plek.

Dit zijn voorbeelden van weefsels waarin een carcinoma in situ kan voorkomen:

  • alvleesklier
  • borst
  • blaas
  • maag
  • penis

Voorstadium van kanker door HPV

Het humaan papillomavirus (HPV) kan voor afwijkingen zorgen in de anus, baarmoederhals, penis, schaamlippen en vagina.

HPV wordt vaak via seksueel contact overgebracht. Meestal ruimt het lichaam een HPV-infectie zelf op en merk je er weinig van. Als dat niet gebeurt, kunnen afwijkende cellen ontstaan. Je kunt dan een voorstadium van kanker krijgen.

Lees meer over:

Andere voorstadia

Er zijn ook andere weefselveranderingen die kunnen leiden tot kanker. Voorbeelden zijn:

Colofon

Met medewerking van:

Foto Marjolijn van Egmond

Dr. Marjolein van Egmond

Professor Oncologie en Ontsteking, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

LinkedIn

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: september 2022