Uitzaaiingen in de longen
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonKanker kan uitzaaien naar de longen. Uitzaaiingen in de longen heten ook wel longuitzaaiingen of longmetastasen. Longuitzaaiingen komen voor bij nierkanker, melanoom en darmkanker, bijvoorbeeld.
Lees verder over:
- Symptomen van uitzaaiingen in de longen
- Onderzoeken naar uitzaaiingen in de longen
- Behandeling van uitzaaiingen in de longen
- Uitzaaiingen op het longvlies en borstvlies: pleuritis carcinomatosa
- Keuzes maken over je behandeling
Symptomen van uitzaaiingen in de longen
Heb je kanker? Of heb je kanker gehad? Dan maak je je misschien zorgen dat er uitzaaiingen in je longen ontstaan. Meestal zijn er geen klachten door longuitzaaiingen.
Zijn er wel klachten? Dan kunnen dat meerdere dingen zijn. Bijvoorbeeld een hardnekkige prikkelhoest, of slijm dat je ophoest en waar wat bloed in zit. Heb je een van deze klachten en maak je je zorgen? Meld het aan je arts.
Onderzoeken naar uitzaaiingen in de longen
Meestal gebruikt de arts een longfoto (een röntgenfoto van de longen) om te onderzoeken of er uitzaaiingen in de longen zijn. Je kunt ook een CT-scan krijgen.
Is er iets te zien op de scan dat misschien een uitzaaiing is? Dan kan de arts een stukje van deze afwijking weghalen en laten onderzoeken in het laboratorium. Het weghalen van een stukje weefsel heet een biopsie. Als de arts wat vocht of cellen weghaalt voor onderzoek, heet dit een punctie.
Extra onderzoeken
Misschien wist je nog niet dat je kanker had, maar is er wel een uitzaaiing in je long gevonden. Je krijgt dan extra onderzoeken om te kijken waar de uitzaaiing vandaan komt. Bijvoorbeeld een darmonderzoek (coloscopie), mammografie of een CT-scan.
De uitslag: uitzaaiingen in de longen
De uitslag van de onderzoeken krijg je van je arts. Als je een of meer uitzaaiingen in de longen hebt, bespreekt je arts wat er mogelijk is. Kun je een behandeling krijgen? Kijk dan samen met de arts naar de voordelen en nadelen van deze behandeling.
Lees verder over keuzes maken over je behandeling.
Behandeling van uitzaaiingen in de longen
Heb je uitzaaiingen in de longen, dan kun je vaak nog wel behandelingen krijgen. Soms kun je daardoor genezen, maar vaak kan dit niet. Je arts vertelt hier meer over.
Als je niet kunt genezen, is de behandeling bedoeld om de kanker te remmen en om klachten te verminderen. Of om ervoor te zorgen dat de klachten niet erger worden.
Soms is een behandeling nodig om te voorkomen dat je nieuwe klachten krijgt.
Welke behandeling je arts voorstelt, hangt af van hoeveel uitzaaiingen er in je longen zitten. En of er ook uitzaaiingen in andere organen zitten. Ook maakt het uit welke soort kanker je hebt.
Lees verder over:
- medicijnen (zoals chemotherapie) – om de kanker te remmen
- operatie
- RFA of MWA
- bestraling
Ook zijn er behandelingen tegen je klachten: extra zuurstof, medicijnen tegen benauwdheid of een punctie om vocht weg te halen.
Medicijnen (zoals chemotherapie)
Heb je uitzaaide kanker? Dan kun je misschien medicijnen krijgen die deze kanker remmen. Zoals chemotherapie, doelgerichte therapie, anti-hormonale therapie of immunotherapie.
Welk medicijn je krijgt, hangt af van de soort kanker die je hebt. Bekijk dit bij de informatie over jouw kankersoort.
Operatie
Soms kan de arts de uitzaaiing(en) weghalen tijdens een operatie. De arts haalt dan een stuk van je long weg: het stuk van de long waar de uitzaaiing zit.
RFA of MWA
Bij radiofrequente ablatie (RFA) en microwave ablatie (MWA) doodt de arts de uitzaaiingen met hitte. Een ander woord voor deze behandelingen is warmte-ablatie of thermische ablatie.
Bij deze behandeling maakt de arts een klein gaatje in je huid. Via dit gaatje prikt de arts met een naald tot in de uitzaaiing. De naald wordt aangesloten op een generator: zo gaat er energie door de naald. De kankercellen worden daardoor heel heet en gaan dood door de hitte.
Bestraling
Er zijn verschsoorten bestraling. Bij longuitzaaiingen gaat het vaak om stereotactische bestraling. Je krijgt dan een heel hoge dosis straling op één plek: op de uitzaaiing. Het weefsel om de uitzaaiing heen blijft zo veel mogelijk gespaard. Je krijgt de bestraling vaak 1 of soms meerdere keren achter elkaar.
Uitzaaiingen op de longvliezen: pleuritis carcinomatosa
Soms zitten de uitzaaiingen niet ín de longen, maar op de 2 vliezen die om de longen heen liggen. De medische naam hiervoor is pleuritis carcinomatosa. Een gevolg van pleuritis carcinomatosa is vocht achter de longen.
De uitzaaiingen bij pleuritis carcinomatosa kunnen niet weggehaald of bestraald worden. Wel zijn er behandelingen tegen je klachten. De arts kan bijvoorbeeld vocht weghalen met een slangetje, dit heet pleuravocht-drainage. Je kunt ook een drain krijgen die blijft zitten: een verblijfsdrain. Je hoeft dan niet meer naar het ziekenhuis om vocht weg te laten halen, maar kunt dit zelf thuis doen, eventueel met hulp van de thuiszorg.
Keuzes maken over je behandeling
Laat je goed informeren door je arts of verpleegkundig specialist over je mogelijkheden. En over de voordelen en de nadelen hiervan. Zodat je goed weet wat de keuzes die je nu maakt betekenen voor je leven.
Vertel ook aan je arts wat jij belangrijk vindt in je leven. Bijvoorbeeld: sporten of werken. Dan kan de arts daar misschien rekening mee houden in het behandelplan.
Twijfel je? Of wil je meer weten? Vraag om een extra gesprek met je arts, verpleegkundig specialist of met je huisarts. Je kunt ook altijd een second opinion (tweede mening) aanvragen. Lees meer over een second opinion aanvragen.