Ziekenhuis of thuis

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Je kunt chemotherapie op verschillende plekken krijgen:

  • op de dagbehandeling
  • opname in het ziekenhuis
  • thuis

Soms is een tussenvorm mogelijk. Bijvoorbeeld: het infuus wordt op de dagbehandeling aangesloten en afgekoppeld. Tussendoor kun je naar huis.

Op de dagbehandeling

De meeste behandelingen met chemotherapie worden op de dagbehandeling gegeven. Na elke toediening ga je weer naar huis. Meestal krijg je de chemotherapie via een infuus. Zo komen de medicijnen rechtstreeks in de bloedbaan terecht en kunnen ze alle delen van  het lichaam bereiken. Een toediening kan enkele minuten duren, maar ook een kwartier, een uur of zelfs enkele uren.

Op de dagbehandeling werkt een team van gespecialiseerde verpleegkundigen. De kamers zijn vaak voorzien van gemakkelijke stoelen en comfortabele ligbanken. Je kunt tijdens de toediening met een koptelefoon naar muziek luisteren, iets lezen of naar de televisie kijken.

Hier kom je ook in contact met andere patiënten. Zeker in het begin kan dat confronterend zijn. Mensen kunnen er ziek uitzien, hun haar kwijt zijn of misselijk zijn tijdens de kuren. Op den duur ontstaat er vaak een sterk gevoel van saamhorigheid.

Na afloop kun je je niet lekker voelen. Het kan dan verstandig zijn dat iemand je brengt en haalt. Dit is zeker aan te raden als je voor het eerst een behandeling met chemotherapie krijgt. Eventueel kun je een taxi nemen. De kosten hiervan worden (grotendeels) vergoed door de zorgverzekeraar. Vraag dit na bij je zorgverzekeraar.

Opname in het ziekenhuis

Voor sommige behandelingen met chemotherapie word je in het ziekenhuis opgenomen. Dat geldt bij intensieve behandelingen, waarbij je permanent onder medische controle moet blijven. Of voor behandelingen waarbij extra toediening van vocht via een infuus nodig is, om de nierfunctie te beschermen. Ook kan het zijn dat het behandelteam het verstandiger vindt om je op te nemen. Bijvoorbeeld vanwege je lichamelijke conditie of persoonlijke omstandigheden.

Thuis

Sommige soorten chemotherapie kun je thuis innemen. Dat is meestal een kuur met chemotabletten die je op de voorgeschreven tijden moet innemen. Je moet elk tablet dan in zijn geheel doorslikken. In het ziekenhuis krijg je duidelijke uitleg over deze kuren. Op de polikliniek krijg je regelmatig een controle van de werking en bijwerkingen van deze tabletten.

Heb je tussendoor vragen over de kuur? Of heb je bepaalde problemen met de kuur? Neem dan contact op met je behandelend arts.

Soms wordt een behandeling met chemotherapie thuis toegediend via een katheter: een kunstmatige ingang naar een ader. Dat wordt gedaan in 2 situaties:

  • als het moeilijk blijkt om voor elke toediening een ader in de arm aan te prikken
  • om een toediening die 24 uur of langer duurt toch poliklinisch te kunnen geven. Je hoeft dan niet in het ziekenhuis opgenomen te worden.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Carolien Smorenburg

Dr. Carolien Smorenburg

Internist-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

Persoonlijke pagina

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: december 2016