Chemotherapie en seksualiteit

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Tijdens de behandeling met chemotherapie kun je gerust intiem zijn. Maar de cytostatica kunnen wel invloed hebben op je seksuele leven. De meeste mensen die chemotherapie krijgen, hebben minder zin om te vrijen of hebben er helemaal geen zin meer in. Dit komt vaak door de bijwerkingen van chemotherapie. Meestal komt de zin in seks na de behandeling geleidelijk weer terug.

Invloed chemotherapie op seksualiteit mannen

Tijdens de behandeling met chemotherapie zijn de meeste mannen in staat een erectie krijgen. Direct na de chemokuur is dit soms wat moeilijker.

Specifieke vragen hierover kun je met de arts of verpleegkundige bespreken.

Invloed chemotherapie op seksualiteit vrouwen

Bij vrouwen kan chemotherapie directe gevolgen voor het lichaam hebben die van invloed zijn op de seksualiteit:

  • Chemotherapie met een alkylerende werking kunnen de eierstokken tijdelijk of blijvend beschadigen. De eierstokken maken daardoor minder of helemaal geen hormonen aan. De menstruatie kan daardoor onregelmatig worden, tijdelijk of helemaal uitblijven.
  • Als de eierstokken door de chemotherapie blijvend zijn beschadigd, kan een vrouw die nog vruchtbaar was (tijdelijk) onvruchtbaar raken en ook vervroegd in de overgang komen.
  • De chemotherapie heeft ook effect op snelgroeiende gezonde cellen zoals slijmvliescellen. Die zitten ook in de wand van de vagina. Door de chemotherapie kan de vagina dunner worden. Hierdoor kun jeĀ jeuk, verminderde vochtproductie, afscheiding en branderig gevoel tijdens en na de geslachtsgemeenschap ervaren.

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Joke Baars

Internist-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

Irene Gils

Verpleegkundig specialist, BovenIJ ziekenhuis

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding

Laatste update: december 2016