Haaruitval bij chemotherapie

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Een bekende bijwerking van chemotherapie is haaruitval. Dat komt omdat cytostatica de haarvormende cellen kunnen beschadigen. Hierdoor wordt er minder of geen nieuw haar gemaakt. Het haar wordt dunner, breekt snel af of valt uit. Meestal valt eerst het hoofdhaar uit, maar ook andere lichaamsbeharing kan uitvallen.

Niet elke chemotherapie geeft haaruitval

Niet van alle soorten chemotherapie valt het haar uit. Dat heeft te maken met de soort en hoeveelheid cytostatica die je krijgt. Bespreek met de arts wat je kunt verwachten. Ook is voor diverse soorten chemotherapie in de keuzehulp haaruitval te zien wat de geschatte haaruitval per situatie.

Hoe begint het haaruitval?

Meestal begint het haar 10 tot 17 dagen na de eerste behandeling met chemotherapie uit te vallen. Je kunt dit merken doordat je haren vindt op het kussen of in de douche. Mogelijk krijg je zogenaamde haarpijn. Dat kan aanvoelen als een paardenstaart die te strak zit, of als naaldjes die kleine prikjes op de hoofdhuid geven. Het kan een teken zijn dat het haar uit gaat vallen.

Hoofdhuidkoeling

In sommige gevallen is hoofdhuidkoeling mogelijk om haaruitval door chemotherapie te voorkomen. Hoofdhuidkoeling wordt tegelijk met de chemotherapie gegeven. Lees meer over hoofdhuidkoeling.

Wat te doen bij haaruitval

Iedereen gaat anders om met het idee dat hij of zij kaal wordt door de chemotherapie. Je kunt het haar voorafgaand aan de chemokuur kort laten knippen. Dit kan ervoor zorgen dat je minder last hebt van haarverlies. De overgang naar een kaal hoofd is dan ook wat minder abrupt.

Als je kaal wordt, kun je besluiten om niets te doen. Voor de nacht wordt wel een mutsje geadviseerd, omdat een kaal hoofd koud kan zijn. Ook kan een mutsje fijn zijn als bescherming tegen de kou of verbranding door de zon.

Als je je kale hoofd liever wilt camoufleren, kun je ook een muts, sjaal of pruik dragen.
Een deel van de kosten voor een pruik wordt doorgaans uit de basisverzekering vergoed. Hier kun je een machtiging voor aanvragen bij de arts.

Komt het haar weer terug?

Haaruitval door chemotherapie is bijna altijd tijdelijk. Meestal begint het haar binnen enkele weken tot maanden nadat je gestopt bent met de chemotherapie weer te groeien. Soms begint het haar zelfs weer te groeien tijdens de chemotherapie.

Het nieuwe haar is anders

Het nieuwe hoofdhaar kan anders zijn dan voorheen. De kleur of structuur kan veranderen, ook dit is meestal tijdelijk. Zo kan iemand die eerst stijl blond haar had donkerder haar met krulletjes terugkrijgen. Vaak krijg je eerst donzig ‘babyhaar’, ook in het gezicht. Het kan zijn dat het haar minder snel groeit dan voorheen.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Corina van den Hurk

Dr. Corina van den Hurk

Onderzoeker, Integraal Kankercentrum Nederland

Persoonlijke pagina

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding, de redactie van kanker.nl

Laatste update: december 2016