Behandelplan bij zaadbalkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Verschillende zorgverleners denken mee over een behandelplan. Dit gebeurt tijdens het multidisciplinair overleg (MDO). Zij gebruiken hiervoor de Europese richtlijn voor zaadbalkanker.

Artsen en verpleegkundigen hebben wekelijks samen MDO. Ze bespreken dan per patiënt de onderzoeken, de uitkomsten van behandelingen en wat dit betekent voor het behandelplan.

Zorgverleners bij zaadbalkanker

Bij de behandeling van zaadbalkanker zijn verschillende artsen en verpleegkundigen betrokken:

  • uroloog: hoofdbehandelaar, doet de operatie en beslist samen met jou over de vervolgbehandelingen
  • internist-oncoloog of verpleegkundig specialist: denkt mee over de keuze voor de behandeling en geeft eventuele chemotherapie
  • radiotherapeut: geeft de bestraling
  • radioloog: beoordeelt de uitslagen van de beeldvormende onderzoeken
  • patholoog: onderzoekt het weggenomen weefsel van de operatie
  • oncologieverpleegkundige of verpleegkundig specialist: is vaak je eerste aanspreekpunt tijdens de behandeling

Meebeslissen over het behandelplan

Je hebt zelf ook invloed op de behandeling die je na de operatie krijgt. Soms zijn er andere behandelingen mogelijk, of is er ruimte voor aanpassing. Bijvoorbeeld in de volgorde van de behandelingen.

Het behandelplan is maatwerk. Laat je daarom goed informeren over de verschillende mogelijkheden. Ook als je twijfelt over een behandeling kun je dat aan de arts of verpleegkundig specialist vertellen.

Vertel ook aan de arts of verpleegkundig specialist hoe je je leven leidt en wat daarin belangrijk is. Dan kunnen zij meedenken en kijken wat bij jou past. Zo kun je samen met je behandelaar een weloverwogen besluit nemen. Het kan ook dat je liever hebt dat de arts een keuze maakt. Dan is het goed dat hij of zij weet wat voor jou belangrijk is in het leven.

Neem de tijd voor een keuze

Na de operatie heb je mogelijk even tijd nodig om te verwerken wat er is gebeurd. Of misschien wil je meteen starten met een vervolgbehandeling. Overleg met de arts hoeveel tijd er is om hierover na te denken. Het kan heel goed zijn om even bedenktijd te nemen. Zo kun je een weloverwogen keuze maken.

Als je behoefte hebt aan een tweede gesprek, kun je daar een afspraak voor maken. Bestudeer in de tussentijd de informatie die je hebt gekregen. Ook kun je een vragenboekje aanleggen waarin je jouw vragen aan de arts of verpleegkundig specialist en zijn antwoorden opschrijft.

Second opinion

Het is belangrijk dat je vertrouwen hebt in de behandeling. Als je twijfelt, heb je misschien behoefte aan een second opinion. Dat is een tweede, onafhankelijke mening over de behandeling van een andere arts in een ander ziekenhuis.

Lees verder over een second opinion.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Richard Meijer

Dr. Richard Meijer

Uroloog-oncoloog, UMC Utrecht

LinkedIn

Illustratie mannen

Mannen die zaadbalkanker hebben (gehad)

Foto Martine Folsche

Martine Folsche, MANP

Verpleegkundig specialist, Erasmus MC

Linkedin

Logo Stichting Zaadbalkanker

Stichting Zaadbalkanker

Patiëntenorganisatie
Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2019