Nazorg en controle bij zaadbalkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Is de behandeling afgerond? Dan blijf je nog een tijd onder controle. Meestal is na 5 jaar geen controle meer nodig. Terugkeer van zaadbalkanker komt na 5 jaar namelijk weinig voor.

Bij een heel klein deel van de mannen ontstaat in de overgebleven zaadbal een tumor. Dat gebeurt meestal in de eerste jaren na de behandeling.

Langetermijngevolgen

Soms blijf je langer dan 5 jaar onder controle. Daarbij kijkt je arts vooral naar de langetermijngevolgen van de behandeling. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat je na een behandeling met chemotherapie meer kans hebt op hart- en vaatziekten. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor een gezonde leefstijl. Dit betekent: niet roken, eten van gevarieerde en gezonde voeding, zorgen voor een gezond gewicht, voldoende lichaamsbeweging en matig zijn met alcohol.

Bloedonderzoek na de operatie

Waren de tumormarkers voor de operatie verhoogd? Dan kom je na de operatie een aantal keer terug voor bloedonderzoek. Zo kan de arts controleren of het gehalte van deze stoffen in het bloed daalt.

Als de tumormarkers niet dalen, is er mogelijk sprake van uitzaaiingen. In dat geval laat de arts een CT-scan van de longen en buik maken.

Controles na de behandeling van zaadbalkanker

De controles worden ook wel follow-up genoemd. Die follow-up is maatwerk, afhankelijk van de situatie.

Tijdens de controles krijg je meestal de volgende onderzoeken:

  • een lichamelijk onderzoek
  • een bloedonderzoek
  • een CT-scan of echo van de buik
  • Een röntgenfoto van de longen

Hoe vaak je gecontroleerd wordt, hangt af van je situatie. De arts of verpleegkundig specialist zal dit met je bespreken. Vraag hem of haar naar hoe je controleschema eruit ziet. Op de site van de EAU (Europese Urologie Associatie)  vind je een standaard voorstel zoals dat staat in de Europese richtlijn.

Angst voor controles

Sommige mensen vinden het een prettig en veilig idee om regelmatig naar het ziekenhuis terug te gaan. Anderen zien juist erg op tegen de controle, ook nog jaren na de behandeling. Voor hen is elke controle weer spannend.

Veel mensen zijn bang dat de ziekte terugkomt of erger wordt. Die angst zit vaak diep, en kan zomaar ineens opkomen. Lees meer over de angst voor terugkeer van kanker of deel je ervaringen in onze community.

Controles zijn belangrijk

De controles zijn niet verplicht maar zorgverleners benadrukken dat die wel erg belangrijk zijn. Uitzaaiingen geven namelijk meestal geen klachten. Die klachten krijg je meestal pas als de ziekte al vergevorderd is.

Heb je toch moeite met de controles? Overleg met je arts of verpleegkundig specialist. Misschien is een telefonische controle een mogelijkheid, als je een bezoek aan het ziekenhuis te zwaar vindt. Bespreek met je arts of verpleegkundig specialist wat voor jou de mogelijkheden zijn.

Liever langer onder controle

Er zijn ook mensen die langer onder controle willen blijven dan de periode die de arts heeft voorgesteld. Geldt dit voor jou, bespreek dit dan met de arts of verpleegkundig specialist. Vertel hem of haar waarom je onder controle wilt blijven. En probeer daar een redelijke afspraak over te maken.

Klachten tussen de controles in

Misschien heb je tussen de controles door pijn of klachten. Die klachten kunnen door de ziekte komen, maar dat hoeft niet. Bespreek de klachten met je huisarts of vervroeg je afspraak met de arts of verpleegkundig specialist. Die kan je onderzoeken en proberen de oorzaak van de klachten op te sporen. 

Colofon

Met medewerking van:

Foto Richard Meijer

Dr. Richard Meijer

Uroloog-oncoloog, UMC Utrecht

LinkedIn

Illustratie mannen

Mannen die zaadbalkanker hebben (gehad)

Foto Martine Folsche

Martine Folsche, MANP

Verpleegkundig specialist, Erasmus MC

Linkedin

Logo Stichting Zaadbalkanker

Stichting Zaadbalkanker

Patiëntenorganisatie
Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2019