Chemotherapie bij zaadbalkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Wanneer chemotherapie bij zaadbalkanker?

Is chemotherapie de behandeling die het beste bij jouw situatie past? Dan is de kans groot dat je een van deze kuren krijgt, afhankelijk van het stadium van de ziekte:

Stadium 1 seminoom met een hoog-risico-tumor

1 kuur met carboplatine. Dit wordt niet vaak meer gedaan.

Een hoog-risico-tumor is een tumor die groter is dan 4 cm en die is doorgegroeid in de rete testis, het netwerk van buisjes aan de achterkant van de zaadbal.

Stadium 1 non-seminoom met hoog-risico-tumor

1 kuur met een combinatie van 3 medicijnen: bleomycine, etoposide en cisplatin. Dit heet een BEP-kuur.

Een BEP-kuur duurt 3 weken. In de eerste week wordt je een paar dagen opgenomen voor de chemotherapie en in de tweede en derde week krijg je de chemotherapie op de dagbehandeling.

Een hoog-risico-tumor is een tumor die groter is dan 4 cm en die is doorgegroeid in de rete testis, het netwerk van buisjes aan de achterkant van de zaadbal.

Stadium 2 en 3

Bij een goede prognose 3 keer een BEP-kuur of 4 keer een EP-kuur. Een EP-kuur is een combinatie van de medicijnen etoposide en cisplatine.

Bij een gemiddelde of slechte prognose 4 keer een BEP-kuur of 4 keer een VIP-kuur. Een VIP-kuur bestaat uit etoposide, ifosfamide en cisplatine.

Bloedonderzoek tijdens de chemotherapie

Tijdens de behandeling met chemotherapie controleert de arts de tumormarkers en hoeveelheid LDH in het bloed. Zo kan de arts zien of de tumor goed reageert op de behandeling. Het is mogelijk dat de arts in overleg met jou de behandeling nog aanpast.

Zijn de lymfeklieren na de chemotherapie nog vergroot? Dan zitten er misschien nog afwijkingen of uitzaaiingen in de lymfeklieren. Soms krijg je dan een lymfeklieroperatie.

Zitten er na de chemotherapie nog afwijkingen? Dan kan er bij een non-seminoom sprake zijn van een goedaardige kiemceltumor, een zogenaamd matuur teratoom. Die moet de uroloog dan in een aparte operatie verwijderen.

Zitten er nog afwijkingen na behandeling van een seminoom? Dan stelt de arts vaak voor om je een tijd actief te volgen.

Hoe werkt chemotherapie?

Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Dit zijn medicijnen die kankercellen doden of hun celdeling remmen. Deze medicijnen verspreiden zich via het bloed door het lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen bij de kankercellen komen. Er zijn verschillende soorten cytostatica, die elk net weer anders werken.

Behandeling met chemotherapie is in de vorm van een kuur. Je krijgt een periode medicijnen en een periode niet. De chemokuur krijg je meestal een paar keer achter elkaar. Voor een behandeling met sommige medicijnen moet je een paar dagen in het ziekenhuis worden opgenomen. Dit is het geval bij een BEP-kuur.

Bijwerkingen van chemotherapie bij zaadbalkanker

Chemotherapie kan bijwerkingen geven. Het hangt van de medicijnen af welke bijwerkingen dat zijn. Bespreek de bijwerkingen goed met de arts en beslis dan samen welke kuur het beste bij jou past.

Na de chemokuur nemen de bijwerkingen meestal af. Maar je kunt na de behandeling nog lang moe blijven. Ben je misselijk of geef je veel over? Dan kun je hier meestal medicijnen voor krijgen. Vraag dit aan de arts.

Chemotherapie

Deze video legt uit hoe chemotherapie in zijn werk gaat.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Richard Meijer

Dr. Richard Meijer

Uroloog-oncoloog, UMC Utrecht

LinkedIn

Illustratie mannen

Mannen die zaadbalkanker hebben (gehad)

Foto Martine Folsche

Martine Folsche, MANP

Verpleegkundig specialist, Erasmus MC

Linkedin

Logo Stichting Zaadbalkanker

Stichting Zaadbalkanker

Patiƫntenorganisatie
Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2019