Operatie bij synoviosarcoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Welke operatie je moet ondergaan is afhankelijk van de grootte en de plaats van het synoviosarcoom. 

De arts probeert de tumor altijd in zijn geheel te verwijderen. Hij snijdt zo mogelijk ruim om de tumor heen. Om te voorkomen dat er kwaadaardige cellen achterblijven en de tumor later weer terugkomt. De mogelijkheden daarvoor zijn sterk afhankelijk van waar de tumor zich precies bevindt. En welke belangrijke structuren of organen zich in de buurt van de tumor bevinden. 

Moet er veel weefsel bij de operatie weggehaald worden? Dan zal een gespecialiseerd chirurg de wond weer sluiten met weefsel van ergens anders in het lichaam.

Heeft het synoviosarcoom ook het bot aangetast, dan kan het ook nodig zijn om delen van het bot te verwijderen. Een gespecialiseerd chirurg kan soms delen van het bot vervangen door implantaten of protheses.

In sommige gevallen is amputatie van de arm of het been de enige mogelijkheid om de tumor helemaal te kunnen verwijderen. Soms is dan eerst een behandeling met regionale perfusie mogelijk. Het doel van perfusie is om je een behandeling te bieden waarbij je arm of been mogelijk gespaard kan blijven.

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Frits van Coevorden

Chirurg-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

Dr. Neeltje Steeghs

Internist-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door Patiëntenplatform Sarcomen

Laatste update: april 2015