Informatie over de weke delen

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Weke delen zijn weefsels die onder de huid, rond organen en botten en in de ruimtes daartussen zitten.

Overal in het lichaam zitten weke delen, zoals:

Bindweefsel

Bindweefsel geeft steun aan het lichaam en beschermt organen. Het zit rond organen, zenuwen en bloedvaten, en in de wand van bloedvaten. Ook zit er bindweefsel tussen spieren en bijvoorbeeld in kniebanden, pezen en gewrichten.

Vetweefsel

Vetweefsel heet in de volksmond vet. Vetweefsel zit op verschillende plaatsen in het lichaam, bijvoorbeeld onder de huid of rond organen. Vetweefsel is belangrijk voor steun, bijvoorbeeld in de voetzolen, de billen en de wangen. Vetweefsel helpt ook om te isoleren en zorgt voor warmte.

Spieren en pezen

Spieren bestaan uit spierweefsel. Pezen zijn de verbinding tussen spieren en botten. Spieren kunnen zich aanspannen. Zo kun je bewegen. Sommige bewegingen maak je bewust. Je beslist zelf wanneer je je arm of been gaat gebruiken.

Andere spieren bewegen onbewust. Bijvoorbeeld de spieren van je maag en darmen. Door samen te trekken, verteren ze het voedsel en duwen het door het maag-darmkanaal.  

Zenuwen

Zenuwen zitten net als spieren op heel veel plekken in je lichaam. De zenuwen in je hersenen en ruggenmerg vormen samen het centrale zenuwstelsel. Alle andere zenuwen noemen we het perifere zenuwstelsel.

Zenuwweefsel kan prikkels overbrengen. Bijvoorbeeld van de hersenen naar de spieren om een spier te laten bewegen. Of bijvoorbeeld vanuit de huid naar de hersenen. Hierdoor kun je warmte, kou en pijn voelen.

Colofon

Met medewerking van:

logo-dutch-sarcoma-group

Dutch Sarcoma Group

Logo-Patiëntenplatform-Sarcomen

Patiëntenplatform Sarcomen

Patiëntenorganisatie

Website

foto-petra-veldman-goossen

Petra Veldman-Goossen, MANP

Verpleegkundig specialist bot- en wekedelentumoren, Radboudumc

Linkedin

Foto Hans Gelderblom

Prof. dr. Hans Gelderblom

Internist-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2021