Biopsie bij een wekedelensarcoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Voor de diagnose wekedelensarcoom is een biopsie nodig. De arts laat een stukje weefsel van de afwijking onderzoeken. Het stukje weefsel heet een biopt.

Je krijgt een verdoving of je gaat onder narcose voordat de arts het biopt neemt. Om precies de plek van het biopt te bepalen, kan de arts een echo of een scan gebruiken. De radioloog kan het biopt nemen of de chirurg.

De patholoog onderzoekt het weefsel onder de microscoop. Hij of zij kijkt bijvoorbeeld of het een goedaardige of een kwaadaardige tumor is en om welk soort sarcoom het gaat.

Wat is een biopsie?

Bij een biopsie haalt de arts weefsel weg van de plaats waar de afwijking zit. Dit kunnen 1 of meerdere stukjes zijn. Zo’n stukje heet een biopt.

Met een biopsie kan de arts een definitieve diagnose stellen. Er wordt bepaald of het weefsel goedaardig of kwaadaardig is. En of het weefsel andere specifieke kenmerken heeft. 

Hoe gaat een biopsie?

De biopsie kan op verschillende manieren plaatsvinden:

  • met een dikke naald
  • via een klein sneetje
  • tijdens een (kijk)operatie

Dit hangt af van de plek waar de afwijking zit. De arts zal dit met je bespreken.

Beeld bij de biopsie

Het kan handig zijn om tijdens de biopsie het lichaam van binnen zichtbaar te maken. Daarom gebeurt de biopsie soms samen met een echografie. Een enkele keer is een scan of endoscopie nodig. Op een beeldscherm ziet de arts zo precies wat hij doet.

Verdoving bij de biopsie

Een biopsie kan pijnlijk zijn. Daarom krijg je meestal een verdoving of een narcose. Dit hangt af van de plaats van de biopsie en de methode. Soms is een korte opname in het ziekenhuis nodig.

Uitslag van de biopsie

Een patholoog onderzoekt het weggenomen weefsel onder de microscoop. Met de uitslag kan de arts met zekerheid vaststellen of een tumor goedaardig of kwaadaardig is.

Colofon

Met medewerking van:

logo-dutch-sarcoma-group

Dutch Sarcoma Group

Logo-Patiëntenplatform-Sarcomen

Patiëntenplatform Sarcomen

foto-petra-veldman-goossen

Petra Veldman-Goossen, MANP

Verpleegkundig specialist bot- en wekedelentumoren, Radboudumc

Linkedin

Foto Hans Gelderblom

Prof. dr. Hans Gelderblom

Internist-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2021