Hyperbare zuurstoftherapie bij kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Ben je in het verleden bestraald voor kanker? En heb je daar klachten aan over gehouden? Dan kun je baat hebben bij hyperbare zuurstoftherapie. Je hebt hiervoor een verwijzing nodig van de huisarts of medisch specialist.

Wat is hyperbare zuurstoftherapie?

Hyperbare zuurstoftherapie is een behandeling waarbij patiënten via een masker 100% zuurstof inademen bij een druk die hoger is dan de normale omgevingsdruk. Dit gebeurt in een grote ruimte waarin de druk verhoogd kan worden.

Door de verhoogde druk kan het lichaam ongeveer 12,5 maal zoveel zuurstof in het bloedplasma opnemen als normaal. Daardoor worden de weefsels waar te weinig zuurstof komt, beter van zuurstof voorzien. 

Lees meer over de effecten van hyperbare zuurstoftherapie.

Vergoeding uit het basispakket

Het College van Zorgverzekeringen heeft hyperbare zuurstoftherapie in 2009 erkend voor specifieke indicaties, waaronder late bestralingsschade. Daarom wordt hyperbare zuurstoftherapie voor deze toepassing volledig vergoed uit het basispakket van de  zorgverzekering.

Intensieve behandeling

Hyperbare zuurstoftherapie is een intensieve behandeling. Gemiddeld ondergaat een patiënt 30 tot 40 sessies van 2 uur gedurende 6 tot 8 weken. Lees verder onder behandelduur.

Resultaten

Wetenschappelijke studies naar de effecten van hyperbare zuurstoftherapie op late bestralingsschade geven wisselende cijfers over het resultaat van de behandeling. Lees verder onder resultaten.

Colofon

Met medewerking van

Drs. Brink, A. van den (chirurg)

Drs. Hilhorst, H.A. (overige deskundige)

J.T.C. Persijn. drs. (overige deskundige)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2017