Hoe gaat een behandeling met hyperbare zuurstoftherapie?
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonHyperbare zuurstoftherapie is een intensieve behandeling. Je krijgt 5 x per week een behandeling. En dat 6 tot 8 weken lang.
Lees op deze pagina over:
Voorbereiding op de behandeling
Voor de start van de eerste behandeling krijg je een intakegesprek bij een hyperbaar arts en een intakegesprek bij een verpleegkundige. Daar zit altijd een lichamelijk onderzoek bij. Soms krijg je ook andere onderzoeken.
Goed om te weten: als je stopt met roken en goed op je gewicht let (niet afvalt) werkt de behandeling beter.
De behandeling
De behandeling bestaat uit een aantal stappen.
- Je gaat naar de behandelkamer.
- Je oefent met het klaren van je oren.
- De behandeling start: de luchtdruk in de behandelkamer neemt toe.
- Je zet een masker of 'hood' op.
- Er is af en toe een ‘luchtpauze’.
- De luchtdruk in de behandelkamer neemt weer af.
- De deur van de behandelkamer gaat weer open. Je gaat eruit.
De behandeling duurt ongeveer 2 uur. Na de behandeling ga je naar huis. De volgende dag heb je opnieuw een behandeling (5 keer per week).
Je hebt regelmatig een controle-gesprek met de verpleegkundige en de hyperbaar arts. Met hen bespreek je hoe het gaat. En hoe het verdergaat.
Aan het einde van de behandeling heb je nog zo’n afspraak.
Je gaat naar de behandelkamer
In de behandelkamer (drukkamer) staan stoelen, soms ook bedden. Via een camera en microfoons kunnen de medewerkers zien wat er in de kamer gebeurt. Moet je bijvoorbeeld naar het toilet, dan kan een medewerker via een luchtsluis naar binnen komen.
Je oefent met het 'klaren van je oren'
Voor de behandeling begint, oefen je in het 'klaren van de oren'. Klaren betekent dat je de neus dichtknijpt en probeert te persen terwijl je de mond gesloten houdt. Je krijgt hier uitleg over.
De behandeling start: de luchtdruk in de behandelkamer neemt toe
Meestal zit je met 9 tot 20 andere patiënten in de behandelkamer. In het begin is er ook een medewerker aanwezig voor de begeleiding.
Als iedereen in de behandelkamer zit, gaat de deur dicht. De luchtdruk in de kamer neemt langzaam toe, tot 2,4 atmosfeer. Het duurt ongeveer 10 minuten tot de luchtdruk goed is.
Doordat de druk in de behandelkamer stijgt, voel je druk op je oren. Dit komt omdat de druk aan de buitenkant van het trommelvlies hoger is dan aan de binnenkant. Je kunt dit gevoel verhelpen door te kauwen, slikken, gapen. Of door je oren te klaren, zoals je geoefend hebt voor de behandeling startte.
Je zet een masker of ‘hood’ op
Is de gewenste druk bereikt, dan krijg je een seintje en moet je je masker opzetten. Een medewerker kan je hierbij helpen.
Het masker sluit over je neus en mond en zit vast aan een slang. Via dit masker adem je 100% zuurstof in. De bedoeling is dat je dit masker ophoudt.
In plaats van een masker kun je ook een ‘hood’ krijgen. Dit is een soort kap over je hoofd die opgeblazen wordt met zuurstof.
Mensen met een tracheostoma kunnen een canule met een adapter krijgen. Om de slang op aan te sluiten. Ook hier word je bij begeleid.
Af en toe is er een 'luchtpauze'
De behandeling bestaat uit 4 x 20 minuten zuurstofblokken. Tussen de blokken in zitten ‘luchtpauzes’ van 5 minuten. Dan komt er normale lucht in de behandelkamer. Meestal mogen de maskers dan af.
Als de 5 minuten voorbij zijn, krijg je weer een seintje via de intercom. Je moet het masker dan weer opzetten.
Tijdens de behandeling kun je lezen of puzzelen (met een potlood). Meestal kun je ook via een koptelefoon naar muziek luisteren of een film kijken.
De luchtdruk in de behandelkamer neemt weer af
Na het laatste zuurstofblok neemt de druk langzaam af. Je moet je oren dan weer klaren. Je masker houdt je op.
Als de druk weer normaal is, gaat de deur van de behandelkamer open. Je mag dan naar huis. Na de behandeling kun je moe zijn.