Chemotherapie bij synoviosarcoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Artsen zijn het nog niet eens over de rol van chemotherapie bij het synoviosarcoom. Sommige patiënten krijgen neo-adjuvante of adjuvante behandeling met chemotherapie bij synoviosarcoom omdat: 

  • deze tumor mogelijk een grotere gevoeligheid voor chemotherapie heeft dan andere sarcomen.
  • het risico op uitzaaiingen erg groot is bij deze wekedelentumor. 

Maar het effect van de gecombineerde behandeling is nog niet duidelijk bewezen.

Neo-adjuvante behandeling

In verschillende onderzoeken zijn positieve resultaten gezien van chemotherapie als neo-adjuvante behandeling bij het synoviosarcoom. Na het stellen van de diagnose krijg je dan als eerste een aantal kuren chemotherapie. Daarna volgt de operatie. Neo-adjuvante chemotherapie heeft als doel de tumor te laten krimpen. Hierdoor kan een operatie makkelijker of minder ingrijpend zijn.

Adjuvante behandeling

Chemotherapie als behandeling na een operatie heet adjuvante behandeling. Doel is eventueel achtergebleven tumorcellen te doden.

Bij synoviosarcomen kun je soms ook chemotherapie krijgen als de ziekte uitgezaaid is. Deze behandeling heeft als doel om het verder uitbreiden van de ziekte te remmen. 

Chemotherapie

Deze video legt uit hoe chemotherapie in zijn werk gaat.

Hoe werkt chemotherapie?

Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Dit zijn medicijnen die kankercellen doden of hun celdeling remmen. Deze medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen de kankercellen bereiken.

Behandeling met chemotherapie is in de vorm van een kuur. Je krijgt een periode medicijnen en een periode niet. De chemokuur krijg je meestal een paar keer achter elkaar.

Colofon

Met medewerking van:

Placeholder arts man

Dr. Frits van Coevorden

Chirurg-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

Placeholder arts vrouw

Dr. Neeltje Steeghs

Internist-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door Patiëntenplatform Sarcomen, de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2015