Gevolgen

Problemen met slikken of het zakken van het eten

Opslaan

Voor patiënten met slokdarmkanker kan het doorslikken van eten lastiger zijn. Leven met een buismaag kan ook klachten bij het slikken geven. Ook zakt het voedsel niet altijd goed door de slokdarm.

Dit kan bijvoorbeeld komen omdat de tumor de slokdarm nauwer maakt. Ook kan het zijn dat het littekenweefsel op de plek waar de buismaag is vastgemaakt, zorgt voor een vernauwing.

Als je niet goed kunt slikken, kan dat veel stress geven. Veel mensen zijn bang dat ze stikken doordat ze zich verslikken. Het komt alleen heel zelden voor dat iemand hierdoor stikt.

Tips bij problemen met het slikken of zakken van het eten

  • Als littekenweefsel de oorzaak is van de problemen, kan de slokdarm worden opgerekt. Dit heet een dilatatie en gebeurt met een endoscoop en onder een roesje. Er zijn meer dilataties nodig om het probleem te verhelpen
  • Zit rechtop als u iets eet of drinkt 
  • Eet langzaam en kauw goed
  • Meer voedingstips bij problemen met het zakken van het eten of bij slikproblemen

Overleg met je arts, diëtist of logopedist als je veel last hebt van de slikklachten of van problemen bij het zakken van het eten.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: januari 2018

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, Stichting Patiënten Kanker Spijsverteringskanaal, kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Hooft, J. E. van (MDL-arts), Jager, M. (ervaringsdeskundige), Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO) (diëtist), Prof. Dr. Plukker, J.T.M. (chirurg-oncoloog), Dr. Ruurda, J.P. (chirurg-oncoloog), Prof. dr. Siersema, P.D. (MDL-arts), Dr. Wijnhoven, B.P.L. (chirurg)