Een stent bij slokdarmkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Als je slokdarmkanker hebt en niet meer beter kunt worden, kan het zijn dat je een stent krijgt. Een stent is een flexibel buisje dat in de slokdarm geplaatst wordt. Hierdoor gaat het eten en drinken wat makkelijker door de slokdarm.

Waarom krijg je een stent bij slokdarmkanker?

Door de tumor of de behandeling van de slokdarmtumor kan de slokdarm beschadigd zijn. Dan kan een stent de doorgang van het eten makkelijker maken. Ook kan het zijn dat de tumor door de slokdarm heen groeit. De stent houdt de slokdarm open.

Hoe wordt een stent geplaatst?

Voor het plaatsen van een stent  krijg je een roesje. Via een endoscoop brengt de arts de stent opgevouwen in de slokdarm. Binnen 1 tot 2 dagen vouwt de stent zich uit en kan er voedsel doorheen. Je kunt een paar dagen pijn op de borst hebben tot de stent helemaal uitgevouwen is.

Leven met een stent

Als je een stent hebt, kun je last krijgen van de volgende dingen:

  • Brandend maagzuur. Als de stent aan het eind van de slokdarm zit, kun je last krijgen van brandend maagzuur. Het maagzuur kan makkelijk in de slokdarm terechtkomen omdat de slokdarmspier, die normaal voorkomt dat er maaginhoud in de slokdarm komt, niet meer werkt. 
  • Verstopping van de stent. De stent kan verstopt raken, bijvoorbeeld als er eten in blijft steken of de tumor er doorheen groeit. Laat het de arts weten als je last van deze klachten hebt. Hij of zij kan de stent leeg maken met een endoscoop. 
  • De stent kan uitzakken en in de maag terechtkomen. Dit kun je merken door meer pijn of het slechter zakken van het eten en drinken. Meestal kan de arts de stent eenvoudig verwijderen een nieuwe stent plaatsen. 

Stent

Een stent of endoprotese is een kunststof buisje dat er voor zorgt dat het voedsel weer kan passeren van de slokdarm naar de maag (illustratie: KWF).

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie mensen

Mensen die slokdarmkanker hebben (gehad)

Foto Tanya Bisseling

Dr. Tanya Bisseling

Maag-darm-leverarts, Radboudumc

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Dr. Debby Geijsen

Radiotherapeut, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Foto Nadia Haj Mohammad

Drs. Nadia Haj Mohammad

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

Linkedin

illustratie-arts-man

Dr. Sjoerd Lagarde

Chirurg-oncoloog, Erasmus MC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2018