Chemotherapie bij slokdarmkanker

Opslaan

Chemotherapie bij slokdarmkanker wordt vaak gegeven in combinatie met bestraling. Dit heet chemoradiatie.

Palliatieve chemotherapie bij slokdarmkanker

Wanneer je uitgezaaide slokdarmkanker hebt, kun je chemotherapie krijgen. Hierdoor zal de kanker niet helemaal verdwijnen. De chemotherapie is bedoeld als palliatieve behandeling: om de ziekte te remmen en klachten te verminderen. Bij slokdarmkanker wordt chemotherapie soms gecombineerd met doelgerichte therapie

Bijwerkingen chemotherapie bij slokdarmkanker

Cytostatica tasten kankercellen maar ook gezonde cellen aan. Daarom kun je na de chemotherapie last hebben van bijwerkingen.
Welke bijwerkingen je krijgt van de chemotherapie, ligt aan het soort en de hoeveelheid cytostatica die je hebt gehad. De volgende klachten kunnen voorkomen na chemotherapie:
 

  • misselijkheid en overgeven
  • darmklachten
  • een grotere kans op infecties
  • verandering van de smaak
  • vermoeidheid
  • neuropathie

Er zijn medicijnen tegen de misselijkheid en het braken. Vraag je arts hiernaar als je veel last heeft. Meestal worden de bijwerkingen minder als de kuur klaar is. Wel kun je na de behandeling nog lang moe blijven.

Hoe werkt chemotherapie?

Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Dit zijn medicijnen die kankercellen doden of hun celdeling remmen. Deze medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen de kankercellen bereiken.

Behandeling met chemotherapie is in de vorm van een kuur. Je krijgt een periode medicijnen en een periode niet. De chemokuur krijg je meestal een paar keer achter elkaar.

Chemotherapie

Deze video legt uit hoe chemotherapie in zijn werk gaat.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: januari 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl, Stichting Patiënten Kanker Spijsverteringskanaal.

Met medewerking van

Dr. Bisseling, T.M. (MDL-arts), Dr. Geijsen, E.D. (radiotherapeut), Drs. Haj Mohammed, N. (medisch oncoloog), Jager, M. (ervaringsdeskundige), Dr. Lagarde, S.M. (chirurg-oncoloog)