Chemoradiatie bij slokdarmkanker

Opslaan

Mensen met slokdarmkanker kunnen behandeld worden met chemoradiatie. Met chemoradiatie wordt bedoeld als chemotherapie en bestraling gecombineerd gegeven wordt. Het doel van chemoradiatie is genezing. Chemoradiatie wordt vaak gecombineerd met een slokdarmoperatie.

Chemoradiatie als voorbehandeling voor een slokdarmoperatie

Chemoradiatie wordt in principe gegeven vóór de operatie van een slokdarmtumor. De kans op succes van de operatie is groter als je eerst chemoradiatie hebt gehad. De kans op overleving is groter.

Het doel van de chemoradiatie is om de tumor kleiner te maken en eventuele uitzaaiingen te vernietigen. Soms blijkt bij de operatie dat de tumor door de chemoradiatie helemaal verdwenen is. Dat is bij ongeveer 30% van de patiënten het geval. Er wordt nu onderzocht of dit al voor de operatie in te schatten is. Mogelijk is een operatie dan niet nodig.

Chemoradiatie in plaats van een slokdarmoperatie

Chemoradiatie kan gegeven worden als behandeling op zich. Je wordt dan niet aansluitend geopereerd. Chemoradiatie zonder operatie is alleen mogelijk als er geen uitzaaiingen van de slokdarmtumor in andere organen zitten.

Of je chemoradiatie als behandeling krijgt, heeft te maken met een aantal zaken. Het kan bijvoorbeeld een optie zijn als de tumor helemaal bovenin je slokdarm zit. Ook kan chemoradiatie zonder operatie een optie zijn als je conditie niet goed genoeg is of andere ziektes een operatie onmogelijk maken. Meestal krijg je een hogere dosis bestraling en chemotherapie dan wanneer chemoradiatie gevolgd wordt door een operatie.

Bijwerkingen van chemoradiatie

Na chemoradiatie kunnen er bijwerkingen van bestraling en bijwerkingen van chemotherapie ontstaan. Waarschijnlijk zijn de  bijwerkingen van de chemotherapie  minder dan wanneer chemotherapie als losse behandeling wordt gegeven. Dat komt omdat de dosis lager is.

 Op de korte termijn kan chemoradiatie de volgende bijwerkingen geven:

  • vermoeidheid
  • pijn
  • verandering van smaak
  • misselijkheid
  • gevoeligheid voor infecties

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: januari 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl, Stichting Patiënten Kanker Spijsverteringskanaal.

Met medewerking van

Dr. Bisseling, T.M. (MDL-arts), Dr. Geijsen, E.D. (radiotherapeut), Drs. Haj Mohammed, N. (medisch oncoloog), Jager, M. (ervaringsdeskundige), Dr. Lagarde, S.M. (chirurg-oncoloog)