Chemoradiatie bij slokdarmkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Mensen met slokdarmkanker kunnen behandeld worden met chemoradiatie. Met chemoradiatie wordt bedoeld als chemotherapie en bestraling gecombineerd gegeven wordt. Het doel van chemoradiatie is genezing. Chemoradiatie wordt vaak gecombineerd met een slokdarmoperatie.

Chemoradiatie als voorbehandeling voor een slokdarmoperatie

Chemoradiatie wordt in principe gegeven vóór de operatie van een slokdarmtumor. De kans op succes van de operatie is groter als je eerst chemoradiatie hebt gehad. De kans op overleving is groter.

Het doel van de chemoradiatie is om de tumor kleiner te maken en eventuele uitzaaiingen te vernietigen. Soms blijkt bij de operatie dat de tumor door de chemoradiatie helemaal verdwenen is. Dat is bij ongeveer 30% van de patiënten het geval. Er wordt nu onderzocht of dit al voor de operatie in te schatten is. Mogelijk is een operatie dan niet nodig.

Chemoradiatie in plaats van een slokdarmoperatie

Chemoradiatie kan gegeven worden als behandeling op zich. Je wordt dan niet aansluitend geopereerd. Chemoradiatie zonder operatie is alleen mogelijk als er geen uitzaaiingen van de slokdarmtumor in andere organen zitten.

Of je chemoradiatie als behandeling krijgt, heeft te maken met een aantal zaken. Het kan bijvoorbeeld een optie zijn als de tumor helemaal bovenin je slokdarm zit. Ook kan chemoradiatie zonder operatie een optie zijn als je conditie niet goed genoeg is of andere ziektes een operatie onmogelijk maken. Meestal krijg je een hogere dosis bestraling en chemotherapie dan wanneer chemoradiatie gevolgd wordt door een operatie.

Bijwerkingen van chemoradiatie

Na chemoradiatie kunnen er bijwerkingen van bestraling en bijwerkingen van chemotherapie ontstaan. Waarschijnlijk zijn de  bijwerkingen van de chemotherapie  minder dan wanneer chemotherapie als losse behandeling wordt gegeven. Dat komt omdat de dosis lager is.

 Op de korte termijn kan chemoradiatie de volgende bijwerkingen geven:

  • vermoeidheid
  • pijn
  • verandering van smaak
  • misselijkheid
  • gevoeligheid voor infecties

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie mensen

Mensen die slokdarmkanker hebben (gehad)

Foto Tanya Bisseling

Dr. Tanya Bisseling

Maag-darm-leverarts, Radboudumc

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Dr. Debby Geijsen

Radiotherapeut, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Foto Nadia Haj Mohammad

Drs. Nadia Haj Mohammad

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

Linkedin

illustratie-arts-man

Dr. Sjoerd Lagarde

Chirurg-oncoloog, Erasmus MC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2018