Symptomen bij slokdarmkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Slokdarmkanker geeft vaak pas klachten als de tumor er al een tijd zit en zich vaak ook al heeft uitgebreid. Daarom wordt slokdarmkanker bijna nooit vroeg ontdekt.

De kans op genezing is groter als de tumor wel vroeg ontdekt wordt. Daarom is het belangrijk om de symptomen van slokdarmkanker goed te herkennen.

De volgende klachten kunnen komen door slokdarmkanker:

Moeite met slikken

Bij het slikken kun je het gevoel hebben dat er een prop in je keel zit. In het begin is dat alleen bij vast voedsel. Later kan het ook moeilijk worden om vloeibaar voedsel door te slikken.

Het eten blijft steken of wil niet door de slokdarm zakken

Meestal beginnen deze klachten met vast voedsel. Een ander woord wat artsen hiervoor gebruiken is passageklachten.

Afvallen

Als eten en slikken minder goed gaat, ga je misschien vooral vloeibare dingen eten. In vloeibaar eten zitten meestal minder voedingsstoffen dan in vaste voeding. Hier kun je door afvallen. Ook kun je afvallen omdat je minder honger hebt of omdat de tumor veel energie gebruikt.

Vermoeidheid en duizeligheid

Als het slijmvlies van de slokdarm door de tumor beschadigd is, kunnen er kleine bloedingen in de slokdarm ontstaan. Hier merk je vaak niks van. Wel kan bloedverlies uiteindelijk leiden tot bloedarmoede. Hierdoor word je moe en duizelig.

Zwarte ontlasting (zelden)

Als het slijmvlies van de slokdarm door de tumor beschadigd is, kunnen er kleine bloedingen in de slokdarm ontstaan. Zwarte ontlasting kan een teken zijn van bloedverlies in de slokdarm.

Het lastige aan sommige van deze symptomen is dat ze niet alleen bij slokdarmkanker voorkomen. Ze kunnen ook worden veroorzaakt door andere aandoeningen van de slokdarm of de maag. Toch is het goed om naar de huisarts te gaan als je geen verklaring van de klachten kunt vinden.

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie mensen

Mensen die slokdarmkanker hebben (gehad)

Foto Tanya Bisseling

Dr. Tanya Bisseling

Maag-darm-leverarts, Radboudumc

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Dr. Debby Geijsen

Radiotherapeut, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Foto Nadia Haj Mohammad

Drs. Nadia Haj Mohammad

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

Linkedin

illustratie-arts-man

Dr. Sjoerd Lagarde

Chirurg-oncoloog, Erasmus MC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2018