Onderzoek en diagnose

Fluorescentie angiografie

Opslaan

Fluorescentie angiografie (FAG) is een aanvullend oogonderzoek. Bij dit onderzoek maakt de arts contrastfoto’s van de bloedvaten in het netvlies van het oog.

Een uur voor het onderzoek krijgt u oogdruppels. Hierdoor wordt de pupil groter.

Hoe gaat het onderzoek

Tijdens dit onderzoek zit u voor een camera, met uw hoofd in een kinsteun. De arts maakt foto's van beide ogen. Daarna krijgt u een kleurstof in uw arm of hand gespoten. De kleurstof verspreidt zich via de bloedvaten door uw lichaam en komt ook in uw ogen terecht. Deze kleurstof bevat fluorescerend materiaal. Dat zorgt ervoor dat de bloedvaten in het netvlies oplichten op de foto.

De arts maakt een reeks foto’s van uw ogen. Dit gebeurt met een speciale fotocamera met flitslicht. Op de foto’s worden eventuele afwijkingen in de bloedvaten van het netvlies zichtbaar. Bij een verdenking op oogmelanoom kijkt de arts vooral naar de kenmerken van de tumor in het oog: zijn er eigen vaten en is er lekkage over de tumor?

Bijwerkingen van het onderzoek

De kleurstof komt in alle bloedvaten van het lichaam, ook in de vaten van de huid. Uw huid heeft hierdoor een aantal uur een gele kleur. Ook het oogwit kan geel worden.
U plast de kleurstof vanzelf weer uit. Hierdoor is de urine een dag donkeroranje van kleur.

Na de injectie met kleurstof kunt u misselijk worden. Daarom kunt u vanaf 2 uur voor het onderzoek beter niet eten en drinken.

Door de verwijde pupil en het felle licht van de camera kunt u na het onderzoek wazig zien en bent u gevoeliger voor zonlicht. Een zonnebril kan prettig zijn. U kunt beter niet aan het verkeer deelnemen. Na enkele uren ziet u weer normaal.
 

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: april 2018

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding.

Met medewerking van

Dr. Marinkovic, M. (oogarts), Dr. Kapiteijn, H.W. (internist), Tumor Focusgroep Melanoom