Verwijdering van het oog

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Is het oogmelanoom te groot voor een behandeling met bestraling? Dan is het noodzakelijk het oog te verwijderen.

Verwijdering van het oog kan ook nodig zijn als het oogmelanoom na de bestraling niet verdwenen is. Maar dit komt zelden voor.

Deze operatie vindt bij voorkeur plaats in een oogmelanoomcentrum.

De operatie gebeurt onder algehele narcose. De operatie is niet heel pijnlijk, maar wel emotioneel zwaar. Je verblijft een aantal dagen in het ziekenhuis.

Operatie en tijdelijk implantaat

Tijdens de operatie verwijdert de chirurg het oog en brengt hij meteen een implantaat in de oogkas in. Dit is een kunststof bolletje bedekt met donorweefsel. Het bolletje vult de ruimte in de oogkas op. De chirurg hecht de oogspieren eraan vast, zodat het bolletje na de operatie kan bewegen. Hier overheen hecht hij of zij de bindvlieslaag. Mogelijk plaatst de chirurg ook een plastic schildje om de zwelling te verminderen.

Oogprothese

Als je helemaal hersteld bent van de operatie, kun je een oogprothese laten maken. Dit is een soort grote contactlens die lijkt op je eigen oog. Je hebt dan een meebewegend kunstoog.

Een oogprothesemaker (ocularist) meet de oogprothese aan. Hij of zij zorgt ook voor het onderhoud van de prothese.

Gevolgen van de operatie

Na het verwijderen van het oog is ook het oogmelanoom weg. De kans dat er een nieuw melanoom ontstaat in de oogkas is erg klein. Maar de kans op uitzaaiingen is nog steeds aanwezig.

Je gezichtsvermogen is na de operatie minder goed. Met 1 oog kun je minder goed diepte zien. Ook word je gezichtsveld kleiner. Lees verder onder problemen met zien.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Ellen Kaiteijn

Dr. Ellen Kapiteijn

Internist-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Foto Marina Marinkovic

Dr. Marina Marinkovic

Oogarts, LUMC

Tumor Focusgroep Melanoom

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2018