Rutheniumbestraling bij oogmelanoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Is het oogmelanoom klein tot middelgroot, dan kan de arts voorstellen de tumor te behandelen met rutheniumbestraling. Deze behandeling wordt in Nederland alleen gedaan in het LUMC. 

Wat is rutheniumbestraling?

Ruthenium is een radioactieve stof die straling afgeeft. Rutheniumbestraling is een vorm van brachytherapie. Brachy betekent: op korte afstand, dichtbij. Het oogmelanoom wordt van (heel) dichtbij bestraald.

Hoe gaat rutheniumbestraling?

De oogarts plaatst een schildje ruthenium op de buitenkant van het oog. Dit schildje geeft straling af op de plek waar het melanoom zit. Het schildje is ongeveer even groot als een munt. Het plaatsen van het schildje gebeurt meestal onder volledige narcose. Soms kan het met plaatselijke verdoving.

Het schildje blijft 3 tot 10 dagen zitten. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid straling die nodig is. Daarna verwijdert de arts het schildje onder plaatselijke verdoving.

Tijdens de hele behandeling verblijf je in het ziekenhuis. Na verwijdering van het schildje kun je naar huis.

In de maanden na de behandeling krimpt de tumor. Soms reageert de tumor niet op de rutheniumstraling. Dan kan de behandeling soms worden herhaald.

Bijwerkingen van rutheniumbestraling

Rutheniumbestraling kan schade veroorzaken aan het netvlies of de oogzenuw van het behandelde oog. Er is ook een risico dat je het zicht in dit oog helemaal kwijtraakt.

De beschadigingen kunnen meteen optreden of na enkele maanden of jaren.

Soms kan de schade met succes behandeld worden met een laserbehandeling of met medicijnen. Je kunt daarna weer beter zien.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Ellen Kaiteijn

Dr. Ellen Kapiteijn

Internist-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Foto Marina Marinkovic

Dr. Marina Marinkovic

Oogarts, LUMC

Tumor Focusgroep Melanoom

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2018