Symptomen bij mondkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Houden een of meer van de volgende symptomen langer dan 3 weken aan? Dan is het raadzaam dat uw huisarts of tandarts u voor verder onderzoek verwijst naar een keel-, neus-, oorarts (KNO-arts) of kaakchirurg.

De eerste klachten die kunnen wijzen op een mondtumor zijn: 

  • (pijnlijke) zwelling
  • rode of witte plekken of wondjes in de mond
  • zweer
  • uw tanden en kiezen zitten los of uw gebitsprothese past niet meer goed

Latere klachten kunnen zijn: 

  • pijn die kan uitstralen naar de hals, kaak en/of oren
  • bloedingen
  • een onaangename geur uit de mond
  • u kunt uw mond niet meer helemaal openen. Een ander woord hiervoor is trismus 

Tumoren aan de voorkant van de mondbodem kunnen na een tijd ingroeien in de tong of in de onderkaak. Tumoren aan de zijkant van de mondbodem kunnen de onderkaak, het tandvlees en de spieren in de bodem van de mond aantasten.

De meeste tumoren van het wangslijmvlies zitten op de lijn waar de tanden van boven- en onderkaak elkaar raken. De zwelling in de wang is soms ook van buitenaf te zien. Het wangslijmvlies is vrij dik. Hierdoor duurt het meestal lang voordat de tumor ingroeit in de spierlaag van de wang.

Een tumor op het tandvlees ontwikkelt zich meestal op de onderkaak. Als de tumor wordt ontdekt, is het bot van de kaak vaak ook al aangetast. 

Is de tumor op het tandvlees van de bovenkaak of het harde gehemelte ontstaan? Dan kan de tumor uitbreiden naar de neus, de neusbijholten en de oogkas.

Als je 1 van deze klachten langer dan 3 weken hebt

Vraag de huisarts om een verwijzing naar een specialist als je langer dan 3 weken 1 van deze klachten hebt. Bron: www.MakeSensecampaign.eu; op initiatief van de Europese hoofd-halsvereniging EHNS.

Colofon

Met medewerking van

Prof. dr. Bree, R. de (KNO-arts)

Poem (ervaringsdeskundige)

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding, patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Laatste update: januari 2015