Verwijdering van de halsklieren bij mondkanker (halsklierdissectie)

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Mondkanker kan uitzaaien naar de lymfeklieren in de hals. Is dit het geval, dan kan de arts de halsklieren verwijderen. Dit heet een halsklierdissectie. Hoeveel halsklieren de arts weghaalt, hangt af van het aantal uitzaaiingen en de precieze plaats.

Een tumor in de mond zaait vaak als eerste uit naar de lymfeklieren in de hals. Daarom kan de arts deze operatie ook uit voorzorg doen.

Hoe gaat het verwijderen van de halsklieren?

De halsklierdissectie gebeurt meestal tijdens de operatie van de tumor in de mond. De arts kan de lymfeklieren aan 1 kant van de hals weghalen (links of rechts), of aan allebei de kanten. Dit hangt af van de plek en grootte van de tumor in de mond.

De lymfeklieren in de hals

Onderzoek na de halsklierdissectie

Na de operatie onderzoekt een patholoog de verwijderde lymfeklieren in het laboratorium. De uitslag van het onderzoek geeft aan in welke lymfeklier(en) kankercellen zitten. Dit zegt iets over het stadium van de ziekte. Ook is het belangrijke informatie bij de keuze voor de verdere behandeling. Bijvoorbeeld of aanvullende bestraling nodig is.

Gevolgen van de operatie aan de halsklieren

Na de operatie aan de lymfeklieren kun je verschillende klachten krijgen. Zoals een stijve of pijnlijke schouder. Ook kan de huid in de hals of oorlel gevoelloos worden. Soms kan het gevoel weer terugkomen, maar dat gebeurt niet altijd.

Nadat de lymfeklieren zijn verwijderd, kan het lymfevocht niet goed wegstromen uit het hoofd. Het lymfevocht hoopt dan op. Hierdoor ontstaat een zwelling in het gezicht en/of de hals. Dit heet lymfoedeem. Een oedeemtherapeut kan helpen bij lymfoedeem.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-deskundige

Anouk Bolluijt

Casemanager hoofd-halsoncologie, Noordwest Ziekenhuisgroep

Dr. Gyuri  Halmos

Dr. Gyuri Halmos

Keel-neus-oorarts, hoofd-halsoncoloog, UMCG

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Max Witjes

Kaakchirurg-oncoloog, UMCG

Foto Stijn Keereweer

Dr. Stijn Keereweer

Keel-neus-oorarts, Erasmus MC

LinkedIn

Ervaringsdeskundigen met mondkanker

Mensen die mondkanker hebben (gehad)

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2020