Behandeling en bijwerkingen

Bestraling (inwendig) bij mondkanker

Opslaan

Bestraling is de behandeling van kanker met straling. Het doel is kankercellen te vernietigen en tegelijk gezonde cellen zo veel mogelijk te sparen. Bestraling is een plaatselijke behandeling: het deel van uw lichaam waar de tumor zit wordt bestraald. Een ander woord voor bestraling is radiotherapie.

Bij inwendige bestraling wordt het gebied waar de tumor zit van binnenuit bestraald. De arts plaatst radioactief materiaal dichtbij de tumor. 

Bestraling (inwendig) bij kanker van de mond- of keelholte

Inwendige bestraling bij kanker van de mond- of keelholte geeft een grote kans op genezing. Het heeft weinig effect op het uiterlijk en minder algemene bijwerkingen dan uitwendige bestraling.

Tijdens de inwendige bestraling bent u in een kamer met speciale voorzieningen, vanwege de straling. Daar wordt u aangesloten op een ‘afterloading-apparaat’. Dit apparaat brengt de radioactieve stof over naar de naalden of buisjes in de tumor. Een totale inwendige bestraling duurt meestal een klein half uur. Is de bestraling klaar, dan wordt het afterloading-apparaat losgekoppeld. De arts verwijdert de bronhouders. U bent daarna vrij van straling.

U wordt een aantal keer per dag bestraald, meerdere dagen achter elkaar. Meestal wordt u hiervoor opgenomen in het ziekenhuis.

Inwendige bestraling wordt maar in een paar klinieken in Nederland gedaan. Uw arts kan u zo nodig naar 1 van deze ziekenhuizen verwijzen.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: januari 2015

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl.

Met medewerking van

Prof. dr. Bree, R. de (KNO-arts), Prof. dr. Brekel, M. van den (KNO-arts), Dienst, E. van (ervaringsdeskundige), Prof. dr. Hilgers, F.J.M. (KNO-arts), Otto (ervaringsdeskundige), Poem (ervaringsdeskundige)