Nieuwe ontwikkelingen

Nieuwe ontwikkelingen bij melanoom

Opslaan

Er lopen verschillende onderzoeken naar middelen die de overleving voor mensen met uitgezaaid melanoom (iets) kunnen verlengen.

Lees ook: meedoen aan wetenschappelijk onderzoek bij melanoom

Doelgerichte therapie

Onderzoekers zijn op zoek naar nieuwe doelgerichte medicijnen voor melanoom die de groei en deling van kankercellen kunnen blokkeren. 

Daarnaast onderzoeken ze hoe het komt dat melanoomcellen na verloop van tijd ongevoelig worden voor doelgerichte medicijnen.

Immunotherapie

Mogelijk nieuwe vormen van immunotherapie bij melanoom zijn de Young-TIL therapie en dendritische cel therapie. Naar deze behandelmethoden wordt nog onderzoek gedaan.

Young-TIL therapie

Bij de Young-TIL therapie worden er eerst afweercellen uit de tumor gehaald. Daarna worden deze in het laboratorium vermenigvuldigd. De patiënt krijgt daarna een grote hoeveelheid afweercellen terug. TIL staat voor tumor infiltrerende lymfocyten. Lymfocyten zijn cellen die een rol spelen bij de afweer.

Dendritische celtherapie

Bij de dendritische celtherapie worden afweercellen van de patiënt in het laboratorium getraind om de tumorcellen van de patiënt aan te vallen en op te ruimen. Deze behandeling wordt sinds 1 april 2016 vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dendritische celtherapie is beschikbaar voor patiënten met stadium IIIB en IIIC, na een volledige operatieve verwijdering van de tumor en eventuele uitzaaiingen. Na 1 augustus 2021 wordt besloten of de behandeling definitief in het basispakket wordt opgenomen.

Combineren van doelgerichte therapie met immunotherapie

Er vindt ook onderzoek plaats naar het combineren van doelgerichte medicijnen met medicijnen die zich richten op versterking van het afweersysteem van de patiënt.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: mei 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Tumor Focusgroep Melanoom