Behandeling van melanoom per stadium

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

De behandeling die je voor melanoom krijgt, hangt onder andere af van het stadium. Met stadium bedoelen we hoe ver de ziekte is. Bekijk welke behandelingen mogelijk zijn bij jouw stadium melanoom. 

Lees op deze pagina verder over:

Weet je het stadium van jouw melanoom niet? Je kunt dit navragen bij je arts. Het staat ook in je patiƫntendossier. Of bekijk alle behandelingen bij melanoom

Behandeling van niet-uitgezaaid melanoom: stadium 1 of 2

Een niet-uitgezaaid melanoom is een melanoom stadium 1 of stadium 2. De kankercellen zitten nog op 1 plek in de huid.

De behandeling begint bijna altijd met een kleine operatie. Eerst verwijdert de arts het melanoom. In een tweede operatie verwijdert de arts het litteken en een randje gezonde huid eromheen. Of je daarna nog controles krijgt, hangt af van de dikte van het melanoom.

Behandeling van uitgezaaid melanoom: stadium 3 of 4

Een uitgezaaid melanoom is een melanoom in stadium 3 of stadium 4.

Wat de beste behandeling is voor een uitgezaaid melanoom, hangt af van verschillende dingen zoals:

  • de plaats van de tumor(en)
  • de plaats van de uitzaaiingen
  • de genetische kenmerken van de tumor
  • je conditie
  • je eigen wensen en voorkeuren

Het is belangrijk dat je naar een ziekenhuis gaat met veel kennis en ervaring op het gebied van melanoom. Bekijk een overzicht van de melanoomcentra.

Kinderwens en melanoom

Krijg je bestraling op je onderbuik of op je liezen voor melanoom? Dan kun je minder vruchtbaar of onvruchtbaar worden. Heb je een kinderwens? Dan is het belangrijk om dit voor de start van de behandeling met je arts te bespreken.

Behandeling van melanoom stadium 3

Bij een melanoom stadium 3 is er sprake van uitzaaiingen naar de lymfeklieren. Of van satelliet-uitzaaiingen of in-transit-uitzaaiingen.

Behandeling bij uitzaaiingen in de schildwachtklier

Is de kanker alleen uitgezaaid naar de schildwachtklier? Dan bespreekt de arts in veel gevallen een behandeling met doelgerichte therapie of immunotherapie met je. Je krijgt dan een behandeling met medicijnen. Bij immunotherapie gaat dat via een infuus. Bij doelgerichte therapie is dat met pillen.

Behandeling bij uitzaaiingen in de lymfeklieren

Is de kanker uitgezaaid naar de lymfeklieren in de buurt van het melanoom? Dan haalt de chirurg die lymfeklieren weg. De chirurg neemt ook de gezonde omliggende lymfeklieren weg. Dit gebeurt uit voorzorg, om verdere uitzaaiingen te voorkomen. Lees verder over het verwijderen van de lymfeklieren.

Behandeling bij in-transit-uitzaaiingen

Is de kanker uitgezaaid in de huid rondom het melanoom of het litteken van het melanoom (satelliet-uitzaaiingen of in-transit-uitzaaiingen), dan is soms een operatie mogelijk. 

Als er meerdere in-transit-uitzaaiingen zijn, is een operatie alleen zinvol als daarmee alle uitzaaiingen weggehaald kunnen worden.

Is een operatie niet mogelijk? En zitten de uitzaaiingen in je arm of been, dan kan de arts een perfusiebehandeling voorstellen. 

Ook T-VEC kan een optie zijn bij in-transit-uitzaaiingen. T-VEC is een vorm van immunotherapie.

Voor of na de operatie kun je soms nog doelgerichte therapie of immunotherapie krijgen. Deze aanvullende behandelingen kunnen de kans kleiner maken dat de kanker terugkomt. De arts bespreekt met je of deze behandeling geschikt voor je is.

Behandeling van melanoom stadium 4

Is het melanoom uitgezaaid naar andere organen? Bijvoorbeeld de longen, lever, hersenen of een andere plek op je huid? Dan heet dit melanoom stadium 4.

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij melanoom stadium 4. Het doel van de behandelingen is om te zorgen dat de uitzaaiingen stoppen met groeien of liefst kleiner worden, waardoor ook klachten minder worden 

Welke behandeling de arts voorstelt, hangt af van een aantal dingen, zoals:

  • hoeveel uitzaaiingen je hebt en hoe groot ze zijn
  • waar de uitzaaiingen zitten
  • hoe snel de tumor(en) groeien
  • de LDH-waarde in je bloed: dit zegt iets over hoe agressief of uitgebreid het melanoom is
  • de genetische kenmerken van de tumor
  • je conditie

Misschien kun je doelgerichte therapie of immunotherapie krijgen. Deze behandelingen kunnen ervoor zorgen dat de ziekte lange tijd wegblijft. Sommige mensen genezen er zelfs door.  

Ook palliatieve bestraling kan soms een optie zijn. Dit is dan een behandeling om klachten te verminderen. Palliatieve chemotherapie gebeurt nog maar heel weinig.

Als je twijfelt over een behandeling

Een behandeling is niet verplicht. Je hebt altijd de keuze om niet te starten met een behandeling. Je kunt ook stoppen met een behandeling.

Twijfel je over een (verdere) behandeling? Praat erover met je arts of verpleegkundige. Lees meer over als je twijfelt over een behandeling.

Hoe groot is de kans dat melanoom terugkomt na de behandeling?

De kans op terugkeer van een melanoom hangt af van de dikte van het melanoom en of er zweervorming is. Je arts kan inschatten hoe groot de kans is dat het melanoom terugkomt.

Ook als een melanoom terugkomt, kun je vaak nog genezen. Dan krijg je  opnieuw een behandeling. 

Is genezen niet meer mogelijk? Dan kun je vaak nog wel een behandeling krijgen om de ziekte te remmen en klachten te verminderen. Soms blijft de ziekte daardoor lange tijd weg en kun je ervan genezen. Je arts bespreekt met je wat in jouw situatie de best passende zorg is. 

Lees verder over de behandeling van teruggekeerd melanoom.

Colofon

Met medewerking van:

Tumor Focusgroep Melanoom

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2022