Nieuwe ontwikkelingen bij melanoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Er lopen verschillende onderzoeken naar middelen die de overleving voor mensen met uitgezaaid melanoom (iets) kunnen verlengen. Bekijk ook de video onderaan de pagina.

Doelgerichte therapie

Onderzoekers zijn op zoek naar nieuwe doelgerichte medicijnen voor melanoom die de groei en deling van kankercellen kunnen blokkeren. Ook onderzoeken ze hoe het komt dat melanoomcellen na verloop van tijd ongevoelig worden voor doelgerichte medicijnen.

Immunotherapie

Mogelijk nieuwe vormen van immunotherapie bij melanoom zijn de Young-TIL therapie en dendritische cel therapie. Naar deze behandelmethoden wordt nog onderzoek gedaan.

Young-TIL therapie

Bij de Young-TIL therapie worden er eerst afweercellen uit de tumor gehaald. Daarna worden deze in het laboratorium vermenigvuldigd. De patiënt krijgt daarna een grote hoeveelheid afweercellen terug. TIL staat voor tumor infiltrerende lymfocyten. Lymfocyten zijn cellen die een rol spelen bij de afweer. Lees meer over het onderzoek

Dendritische celtherapie

Bij de dendritische celtherapie worden afweercellen van de patiënt in het laboratorium getraind om de tumorcellen van de patiënt aan te vallen en op te ruimen. Deze behandeling wordt sinds 1 april 2016 vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dendritische celtherapie is beschikbaar voor patiënten met stadium IIIB en IIIC, na een volledige operatieve verwijdering van de tumor en eventuele uitzaaiingen. Na 1 augustus 2021 wordt besloten of de behandeling definitief in het basispakket wordt opgenomen.

Lees ook: Melanoom te lijf met virussen

Kortere immunotherapie bij uitgezaaid melanoom

Een veel gebruikte soort immunotherapie is met checkpointremmers. Dit zijn medicijnen die voorkomen dat kankercellen onzichtbaar zijn voor het afweersysteem

 Onderzoekers bepalen of de behandeling met checkpointremmers kan worden verkort zonder dat de veiligheid van de behandeling achteruit gaat. En hoe dit de kwaliteit van leven van patiënten met uitgezaaid melanoom beïnvloedt.

Lees meer over het onderzoek

Combineren van doelgerichte therapie met immunotherapie

Er vindt ook onderzoek plaats naar het combineren van doelgerichte medicijnen met medicijnen die zich richten op versterking van het afweersysteem van de patiënt.

Behandeling van stadium 3 melanoom

Nieuwe ontwikkelingen: behandeling van stadium 3 melanoom
In deze video bespreekt internist-oncoloog prof. Koos van der Hoeven nieuwe inzichten in de behandeling van patiënten met een melanoom met uitzaaiingen in de lymfeklieren. Deze video is gemaakt op basis van het nieuws van het ASCO-congres (editie 2020). Bron: Uitgeverij Jaap.
 

Colofon

Met medewerking van:

Foto Maureen Aarts

Dr. Maureen Aarts

Internist-oncoloog, Maastricht UMC+

Tumor Focusgroep Melanoom

Foto Alexander van Akkooi

Dr. Alexander van Akkooi

Chirurg-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2018