Nieuwe ontwikkelingen bij melanoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Er zijn verschillende onderzoeken om het leven van mensen met uitgezaaid melanoom te verlengen. Bijvoorbeeld onderzoek met nieuwe doelgerichte medicijnen. 

Doelgerichte therapie bij melanoom

Onderzoekers zijn op zoek naar nieuwe doelgerichte medicijnen en vormen van immuuntherapie voor melanoom die de groei en deling van kankercellen kunnen blokkeren. Soms kun je meedoen aan zo’n onderzoek. Dat heet een trial. Een trial is een medisch-wetenschappelijk onderzoek waarbij zo’n nieuw medicijn vergeleken wordt met een bestaand medicijn.

Ook onderzoeken ze hoe het komt dat melanoomcellen na verloop van tijd ongevoelig worden voor doelgerichte medicijnen.

TIL-therapie bij melanoom

Een mogelijk nieuwe vorm van immunotherapie bij melanoom is de TIL-therapie. Naar deze behandelmethode wordt nog onderzoek gedaan.

Bij de TIL-therapie worden er eerst afweercellen uit de tumor gehaald. Daarna worden deze in het laboratorium vermenigvuldigd. De patiënt krijgt daarna een grote hoeveelheid afweercellen terug.

TIL staat voor tumor infiltrerende lymfocyten. Lymfocyten zijn cellen die een rol spelen bij de afweer.

Lees meer over TIL-therapie

Kortere immunotherapie bij uitgezaaid melanoom

Een veelgebruikte soort immunotherapie is met checkpoint-remmers. Dit zijn medicijnen die voorkomen dat kankercellen onzichtbaar zijn voor het afweersysteem.

Onderzoekers kijken nu of de behandeling met checkpointremmers korter kan, zonder dat de effectiviteit en veiligheid van de behandeling achteruit gaat. Ook bekijken ze of een kortere behandeling de kwaliteit van leven van patiënten met uitgezaaid melanoom verbetert.

Colofon

Met medewerking van:

Tumor Focusgroep Melanoom

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: december 2021