Hoe herken je een melanoom?
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonEen melanoom op tijd herkennen is belangrijk. Het kan een nieuw plekje op je huid zijn dat niet weggaat. Of een moedervlek die je al een tijd had, maar die nu verandert. Hier lees je hoe je een melanoom kunt herkennen. Heb je veel moedervlekken? Let dan op het plekje dat anders is dan andere plekjes.
Lees op deze pagina over:
- Hoe ziet een melanoom eruit?
- Welke kleur heeft een melanoom?
- Let ook op het 'lelijke eendje' tussen de moedervlekken
- Afbeeldingen van een melanoom
Hoe ziet een melanoom eruit?
Zo herken je een melanoom:
- Je hebt opeens een nieuwe, opvallende moedervlek die donkerbruin of zwart is.
- Een nieuwe moedervlek verandert. Of een moedervlek die je al langer hebt, verandert. De moedervlek groeit, krijgt verschillende kleuren, wordt erg donker, wordt dikker of verandert van vorm.
- Een moedervlek jeukt, doet pijn, bloedt of gaat open.
Herken je 1 of meer van deze dingen? Ga naar de huisarts. Die onderzoekt of het vlekje op je huid inderdaad een melanoom is.
Goed om te weten: bij kinderen en jonge mensen is het normaal dat er moedervlekken ontstaan en (mee)groeien. Meestal is het dan geen melanoom.
Welke kleur heeft een melanoom?
Vaak zijn melanomen bruin. Maar een melanoom kan ook wit-roze zijn. Dan heet het een amelanotisch melanoom. Die valt veel minder op. Daarom herken je dit melanoom moeilijker.
Let ook op het 'lelijke eendje' tussen de moedervlekken
Heb je veel moedervlekken op je lichaam? Let dan op het 'lelijke eendje'. Dat is een moedervlek die lijkt op andere moedervlekken op je lichaam, maar die er toch anders uitziet.
Een enkele moedervlek op je lichaam die verandert of gaat jeuken en bloeden, is ook een 'lelijk eendje'.
Heb je zo’n ‘lelijk eendje’? Ga dan naar de huisarts.
Uitleg bij de voorbeelden hierboven:
- (Bijna) geen moedervlekken, behalve een moedervlek op de schouder. Deze moedervlek is aan het groeien en verandert van vorm. Het wordt een 'lelijk eendje'.
- Verschillende moedervlekken. Ze zijn ongeveer even groot, maar 1 moedervlek heeft duidelijk een andere vorm en grootte. Dit is ook een ‘lelijk eendje’.
- Meer moedervlekken. Er zijn 2 patronen te zien: een patroon van kleine, lichte moedervlekken en een patroon van grotere, donkere moedervlekken. Het roze plekje (zonder pigment) past niet in het patroon. Dit is het ‘lelijke eendje’.
Afbeeldingen van een melanoom
In de folder van Stichting Melanoom (hieronder) vind je foto’s die je helpen een melanoom te herkennen. Op website van de NVDV vind je ook foto’s van melanomen.
Goed om te weten: een melanoom kan er anders uitzien dan op die foto’s. De huisarts en de dermatoloog kunnen het best beoordelen of een plekje een melanoom is. Heb je een plekje op je huid en wil je weten of het een melanoom is? Ga naar je huisarts.
Wat is een melanoom en hoe herken je de signalen?
Meer weten?
-
Thuisarts - Ik heb een moedervlek die ik niet vertrouw
Op Thuisarts.nl leest u welke moedervlekken niet te vertrouwen zijn en wanneer het verstandig is om met een verdacht plekje naar uw huisarts te gaan.
-
Patientenorganisatie Stichting Melanoom
Bekijk wat patiëntenorganisatie Stichting Melanoom voor je kan betekenen.
-
Medische richtlijn melanoom
De medische richtlijn bevat wetenschappelijke aanbevelingen voor de diagnose en behandeling van melanoom.
-
Zon, UV-straling en huidkanker - KWF Kankerbestrijding
Verbranding door UV-straling geeft extra risico op huidkanker. Hoe komt dat? Dit artikel legt het uit.
-
Ervaringsverhalen over melanoom
Op patiëntervaringsverhalen.nl vind je ervaringsverhalen over melanoom.