Wat kun je zelf doen tijdens en na de behandeling van melanoom?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Probeer tijdens de behandeling zo gezond en fit mogelijk te blijven. Dat kan helpen om de behandeling beter te doorstaan en er sneller van te herstellen. Lees de tips.

Stoppen met roken

Als je rookt, is het aan te raden om te stoppen met roken. Daarmee verminder je de kans op complicaties na een lymfeklieroperatie, zoals problemen met de wondgenezing. Ook voor je herstel na de behandeling van melanoom is het belangrijk dat je niet rookt. 

Vind je het moeilijk om te stoppen met roken? Dan is het goed om te weten dat je hulp kunt krijgen bij het stoppen met roken.

Conditie en voeding

Een goede conditie is ook belangrijk. Je herstelt namelijk het beste van de behandeling als je je conditie op peil weet te houden. Dat valt soms niet mee. Bekijk wat je kunt doen om je conditie goed te houden.

Verder is het belangrijk om tijdens en na de behandeling gezond, gevarieerd en eiwitrijk te eten en op een gezond gewicht te blijven. 

Lees op voedingenkankerinfo.nl meer over:
•    voeding tijdens de behandeling
•    voeding na de behandeling 

Verstandig omgaan met de zon

Het is belangrijk om niet te lang in de zon te zijn, je goed in te smeren of je huid te bedekken. Vermijd de zon tussen 12 uur en 3 uur ’s middags.

Bekijk de video Verstandig zonnen van KWF.

Verstandig zonnen

In deze animatie wordt uitgelegd hoe huidkanker voorkomen kan worden door verstandig te zonnen. Bron: KWF.

Colofon

Met medewerking van:

Tumor Focusgroep Melanoom

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2022