Stress

Spanningen en onzekerheid rondom uw ziekte en/of behandeling kunnen van invloed zijn op hoe u zich voelt. U kunt prikkelbaar en somber zijn, of emotioneel en labiel. Daardoor krijgt u misschien last van lichamelijke en/of psychische klachten. Het is niet altijd na te gaan waar deze klachten precies vandaan komen. Komen ze door de spanningen die uw ziekte met zich meebrengt, door de ziekte zelf of door de behandeling?

Omdat een ernstige ziekte gepaard kan gaan met veel emoties en stress, is het juist daarom heel belangrijk om op tijd te ontspannen en afleiding te zoeken. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat spanningen en zorgen er mogelijk toe kunnen leiden dat u in een vicieuze cirkel belandt. Spieren die langere tijd gespannen zijn door een bepaalde lichaamshouding of door angst en zorgen, kunnen de pijn verergeren.

Er zijn verschillende methoden om te ontspannen. Wat voor u het meest geschikt is, hangt af van uw eigen voorkeur. Sommige mensen hebben goede ervaringen met: ontspanningsoefeningen, yoga, mindfulness of ademhalingsoefeningen. Ook schilderen, beeldhouwen, zingen, schrijven, dansen, bewegen en vormen van theater kunnen dienen als uitlaatklep, troost en steun.

> Meer informatie over spanningen door de behandeling

30 resultaten gekoppeld aan dit onderwerp: