Echografie bij melanoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Heb je vergrote lymfeklieren, dan krijg je een echografie om te onderzoeken of je daar uitzaaiingen hebt. Als de arts op de echografie een verdachte klier ziet, dan krijg je een punctie.

Wat is een echografie?

Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam beoordelen en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.

Hoe gaat een echografie?

Een echografie is een eenvoudig onderzoek. Tijdens het onderzoek lig je op een onderzoeksbank. De arts smeert gel op je huid. Hij of zij beweegt een klein apparaatje over de huid dat de geluidsgolven uitzendt. De arts kan de afbeeldingen op het beeldscherm vastleggen als foto’s.

Soms ook een punctie

Zijn er op de echo afwijkingen te zien in je lymfeklier(en), dan krijg je ook een punctie. Bij een punctie zuigt de arts met een dunne naald cellen uit de klier op. De patholoog onderzoekt dan of er kankercellen tussen zitten. De uitslag van de punctie duurt meestal 2 tot 3 dagen.

Echografie

Deze video legt uit hoe een echografie in zijn werk gaat.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Han Bonenkamp

Dr. Han Bonenkamp

Chirurg-oncoloog, Radboudumc

Tumor Focusgroep Melanoom

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2018