Bestraling bij MPNST

Opslaan

Bij MPNST kunt u bestraling krijgen voor de operatie. Dit heet een neo-adjuvante behandeling. Neo-adjuvante bestraling heeft als doel om de tumorgroei te remmen. Hierdoor kan een operatie makkelijker of minder ingrijpend zijn. En is de kans groter dat de tumor na verwijdering wegblijft.

Soms krijgt u bestraling na de operatie. Met als doel om eventueel achtergebleven tumorcellen te doden. Dit heet een adjuvante behandeling. 

Bestraling kan ook een palliatieve behandeling zijn. Bijvoorbeeld als de ziekte is uitgezaaid en u pijnklachten heeft. Een palliatieve behandeling is gericht op het remmen van de ziekte en het verminderen of voorkomen van klachten.

Bestraling bij kanker

Deze video laat zien hoe uitwendige bestraling in zijn werk gaat.

Hoe werkt bestraling?

Bestraling is de behandeling van kanker met straling. Het doel is kankercellen te vernietigen en tegelijk gezonde cellen zoveel mogelijk te sparen. Bestraling is een plaatselijke behandeling: het deel van het lichaam waar de tumor zit of eerst zat wordt bestraald. Een ander woord voor bestraling is radiotherapie.

De straling komt uit een bestralingstoestel. De straling gaat van buitenaf door de huid heen. De radiotherapeut bepaalt nauwkeurig de hoeveelheid straling en de plek waar je wordt bestraald. De radiotherapeutisch laborant voert de bestralingen uit.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: april 2015

Dit artikel is geschreven door Patiëntenplatform Sarcomen, kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Coevorden, F. van (chirurg-oncoloog), Dr. Steeghs, N. (medisch oncoloog)