Symptomen bij leverkanker

Opslaan

In het begin geeft leverkanker nog geen klachten. Klachten ontstaan pas als de lever door de tumor niet goed meer werkt. 

Dit zijn symptomen van leverkanker:

  • een opgezette lever (hier merk je meestal niets van)
  • (vage) buikpijn
  • misselijkheid en overgeven
  • minder eetlust
  • vermoeidheid en gevoel van zwakte
  • afvallen, of juist dikker worden door vasthouden van vocht
  • geelzucht: gele huid, geel oogwit, jeuk over je hele lichaam, donkere urine, lichtgekleurde ontlasting (met de kleur van stopverf)

De symptomen hierboven komen ook voor bij andere leverziekten. 

Klachten door een lever die slecht werkt

Als de leverkanker nog verder groeit en/of de levercirrose erger wordt, gaat de lever steeds slechter werken. Dit kan ernstige problemen veroorzaken zoals:

  • spataderen in de slokdarm en maag en vocht in de buik
  • opstapeling van giftige stoffen in het lichaam

Spataderen in de slokdarm en maag en vocht in de buik

Door verhoogde druk in de bloedvaten richting de lever kunnen spataderen in de slokdarm en maag ontstaan. Ook kan er vochtophoping in de buik optreden (ascites).

Van spataderen in de slokdarm en maag (varices) heb je meestal geen last. Er is wel een gevaar dat ze knappen, waardoor hevige bloedingen ontstaan. Je moet dan snel naar het ziekenhuis.

Zit er veel vocht in de buik , dan kun je kortademig worden en minder zin in eten hebben.

Opstapeling  van giftige stoffen in het lichaam

Een lever die niet goed meer werkt, kan nog maar een klein deel van de afvalstoffen uit je lichaam filteren. Daardoor blijven er steeds meer giftige stoffen achter. Die kunnen zich opstapelen in je lichaam. Als dat gebeurt in je hersenen kun je last krijgen van verwardheid. Uiteindelijk kun je zelfs in coma raken.

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Ga naar de huisarts als je buik snel dikker wordt, je klachten hebt die bij geelzucht horen, of als je een zwarte ontlasting hebt. Ook als andere klachten langer duren dan een paar weken, is het nodig om naar de huisarts te gaan.

De huisarts zal proberen de oorzaak van de klachten te zoeken. Dat hoeft geen leverkanker te zijn. Ook andere ziektes kunnen dezelfde klachten geven, zoals een leverziekte die niet kwaadaardig is.

Heb je al een leverziekte en merk je veranderingen in de klachten die je daarvan hebt, meld dit dan aan je huisarts of arts in het ziekenhuis. Die kan het verder onderzoeken.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juli 2020

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.