Radio-embolisatie (SIRT) bij leverkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Radio-embolisatie is geen behandeling waardoor je kunt genezen van leverkanker. Wel kan radio-embolisatie de groei van de kanker remmen.

Lees op deze pagina over:

Wat is radio-embolisatie?

Radio-embolisatie is een vorm van bestraling via het bloed. Het heet ook wel selectieve interne radiatie therapie (SIRT). 

Bij deze behandeling spuit de arts radioactieve bolletjes in de leverslagader. Deze bolletjes lopen vast in de allerkleinste bloedvaatjes in en rond de levertumor. Daar geven ze straling af. De straling doodt de kankercellen. 

Radio-embolisatie is geen behandeling waardoor je kunt genezen. Wel kan radio-embolisatie de groei van de kanker remmen. Soms kun je de behandeling nog een keer krijgen.

Wanneer kun je radio-embolisatie krijgen bij leverkanker?

Je kunt radio-embolisatie krijgen als je voldoet aan deze voorwaarden:

 • Je kunt geen operatie krijgen.
 • Je kunt geen RFA, MWA of TACE krijgen.
 • De ziekte is nog beperkt tot de lever en is nog niet te ver uitgebreid in je lever.
 • Je hebt geen uitzaaiingen buiten je lever. 
 • Je lever werkt nog redelijk goed.

Vooronderzoek met angiografie

Voorafgaand aan de behandeling met radio-embolisatie krijg je een angiografie. Bij een angiografie maakt de arts bloedvaten zichtbaar op een beeldscherm. Zo krijgt hij of zij informatie over de bloedvoorziening van een tumor.

Tijdens het onderzoek lig je op je rug op een onderzoekstafel. De arts geeft je een verdovingsprikje in de lies. Daarna prikt hij of zij in de liesslagader. 

Via de slagader brengt de arts een dun slangetje (katheter) naar de bloedvaten in het gebied dat hij gaat onderzoeken. Daarna spuit hij contrastvloeistof bij je in en maakt hij foto’s. Op die foto's zijn de bloedvaten van de lever en de tumor zichtbaar. De contrastvloeistof kan een warm gevoel geven. Dit gaat snel over.

Na afloop van het onderzoek krijg je een scan die laat zien waar het testmiddel terecht is gekomen. Het is belangrijk dat dit in de tumor komt, en niet in bijvoorbeeld de darm of longen. Op basis van de scan bepaalt de arts of je de behandeling met radio-embolisatie kunt krijgen.

Hoe gaat een behandeling met radio-embolisatie?

Je krijgt de behandeling met radio-embolisatie ongeveer 1  week na de angiografie.

Eerst krijg je een plaatselijke verdoving in je lies. Daarna prikt de arts de liesslagader aan. Met röntgenstraling kan hij op een beeldscherm zien wat hij doet.

Via de liesslagader schuift de arts een dun slangetje (katheter) tot in de leverslagader. Zit het slangetje op de goede plek, dan kan de arts radioactieve bolletjes inspuiten. De bolletjes bevatten de radioactieve stof yttrium-90 of holmium-166. Ze komen vast te zitten in de kleine bloedvaten van de tumor. Daar geven ze hun straling af. 

In de eerste 2 weken na de behandeling geven de bolletjes de meeste straling aan de tumor af (meer dan 97%). Na ongeveer 3 maanden is meestal het maximale effect van de behandeling bereikt.

De dag na de behandeling krijg je een scan. De arts controleert of de bolletjes op de juiste plek zijn gekomen. Verder word je enkele uren in de gaten gehouden. Mogelijk krijg je bijwerkingen of complicaties waarvoor je medicijnen moet krijgen.

Leefregels na radio-embolisatie

De radioactieve straling blijft beperkt tot de lever. Er is geen meetbare radioactiviteit buiten het lichaam. Toch moet je de eerste 24 uur na de behandeling een aantal voorzorgsmaatregelen nemen:

 • Was je handen grondig na toiletbezoek
 • Ruim bloed, braaksel, urine, of ontlasting op en spoel het door het toilet

Voor alle zekerheid krijg je  enkele leefregels mee naar huis.

Na de behandeling blijf je nog 1 à 2 dagen in het ziekenhuis. Eenmaal thuis pakken de meeste patiënten snel hun normale dagelijkse activiteiten op.

Bijwerkingen van radio-embolisatie 

Je kunt na de behandeling last hebben van pijn of een raar gevoel in je maag. Ook kun je misselijk zijn. Vaak is dat een dag na de behandeling verdwenen. Wel kun je nog een paar  weken moe blijven.

Er bestaat een kans dat je klachten krijgt zoals:

 • buikpijn
 • lichte koorts
 • vermoeidheid
 • misselijkheid

Deze bijwerkingen zijn meestal tijdelijk. De koorts duurt hoogstens een week. De vermoeidheid kan enkele weken aanhouden. De misselijkheid en buikpijn zijn met medicijnen te behandelen.

Wanneer contact opnemen met je arts?

Heb je last van een bijwerking? Neem dan contact op met je arts of verpleegkundige. Bijwerkingen zijn zelden levensbedreigend. Toch is het belangrijk om de arts zo snel mogelijk op de hoogte te brengen. Je arts kan je misschien medicijnen voorschrijven die je klachten verlichten.

In welke ziekenhuizen kun je terecht voor radio-embolisatie?

Voor radio-embolisatie ga je naar een gespecialiseerd ziekenhuis. Voor een behandeling met radio-embolisatie kun je terecht in:

 • Amsterdam UMC
 • Erasmus MC
 • LUMC
 • Maastricht UMC+ 
 • Radboudumc
 • UMCG
 • UMC Utrecht

Colofon

Met medewerking van:

Foto Bart Takkenberg

Dr. Bart Takkenberg

Maag-darm-leverarts, Amsterdam UMC (locatie AMC)

LinkedIn

Foto Mark Burgmans

Dr. Mark Burgmans

Radioloog, LUMC

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Otto van Delden

Interventieradioloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Foto Lieke Corpelijn

Lieke Corpelijn, MSc.

Verpleegkundig specialist, Maastricht UMC+

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2020