Doelgerichte therapie bij leverkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Doelgerichte therapie is een behandeling om de kanker te remmen en je leven te verlengen. Ook kan deze behandeling helpen tegen je klachten. Een andere naam voor doelgerichte therapie is targeted therapy.

Lees op deze pagina over:

Goed om te weten: deze pagina gaat over primaire leverkanker, niet over de behandeling van uitzaaiingen in de lever van een andere soort kanker.

Hoe werkt doelgerichte therapie?

Doelgerichte therapie is een behandeling met medicijnen die heel gericht werken tegen sommige soorten kankercellen. Zo kan doelgerichte therapie kankercellen doden of de celdeling van kankercellen remmen. 

De medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen kankercellen bereiken. Een ander woord voor doelgerichte therapie is targeted therapy. 

Wanneer krijg je doelgerichte therapie bij leverkanker?

Doelgerichte therapie kan een behandeling zijn bij gevorderde leverkanker, als plaatselijke behandelingen zoals een leveroperatie, warmteablatie, TACE of TARE niet mogelijk zijn.

Om in aanmerking te komen voor doelgerichte therapie mag de kanker niet te ver uitgebreid zijn. Ook moet je fit genoeg zijn voor de behandeling. 

Je arts bespreekt met je of je voor doelgerichte therapie in aanmerking komt.

Eerste behandeling van leverkanker met doelgerichte therapie

Word je voor de eerste keer behandeld met doelgerichte therapie? Dan kan de arts een behandeling met bevacizumab voorstellen. Je krijgt dit medicijn altijd samen met atezolizumab (immunotherapie). Je krijgt de behandeling zolang je daar voordeel van hebt.

Bevacizumab probeert tegen te gaan dat er nieuwe bloedvaatjes rondom de tumor ontstaan. Als er minder bloedvaten zijn, gaat er minder bloed en dus minder zuurstof en voedingsstoffen naar de tumor. Zo groeit de tumor minder hard of wordt de tumor kleiner.

Atezolizumab beschermt afweercellen in het lichaam. Hierdoor kan je afweer kankercellen beter opruimen.

Is de combinatiebehandeling bevacizumab-atezolizumab in jouw situatie niet mogelijk, dan zijn er nog andere opties:

  • sorafenib
  • lenvatinib

Tweede behandeling van leverkanker met doelgerichte therapie

Als de medicijnen niet meer werken, kan de arts een tweede behandeling voorstellen. Je krijgt dan één van deze medicijnen:

  • sorafenib
  • regorafenib

Onderzoek naar nieuwe doelgerichte medicijnen bij leverkanker

Soms kun je een doelgericht medicijn krijgen waar artsen nog onderzoek naar doen. Dit heet een trial. Vraag je arts of je mee kunt doen aan een medisch-wetenschappelijk onderzoek.

Bijwerkingen van doelgerichte therapie bij leverkanker

Door doelgerichte therapie kun je last krijgen van bijwerkingen. Van je arts hoor je welke bijwerkingen je kunt verwachten.

Lees op bijwerkingenbijkanker.nl verder over de bijwerkingen van:

Bespreek de voor- en nadelen van doelgerichte therapie met je arts

Kom je in aanmerking voor doelgerichte therapie? Dan is het belangrijk dat je samen met de arts de voordelen van doelgerichte therapie afweegt tegen de bijwerkingen en gevolgen van deze behandeling.

Als je twijfelt of je wel doelgerichte therapie wilt, vertel dit dan aan je arts. Samen kunnen jullie dan besluiten wat in jouw situatie de beste keuze is. Meer informatie over wat je kunt doen als je twijfelt, lees je in het artikel Als je twijfelt over een behandeling.

Doelgerichte therapie

In deze video zie je hoe doelgerichte therapie werkt.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Judith de Vos-Geelen

Internist-oncoloog, Maastricht UMC+

Foto Jiske van den Heuvel

Jiske van den Heuvel

Verpleegkundig specialist primaire levertumoren, LUMC

Foto Lieke Corpelijn

Lieke Baade-Corpelijn, MSc.

Verpleegkundig specialist, Maastricht UMC+

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2024