Behandeling en bijwerkingen

Operatie bij leverkanker

Opslaan

Is de tumor vroeg ontdekt en werkt de lever nog goed? Dan zal de arts je een operatie adviseren.

Tijdens een operatie verwijdert de chirurg de delen of segmenten van de lever waar de tumor(en) zitten. Deze operatie heet een partiële hepatectomie.

Verloop van de leveroperatie

De operatie vindt plaats onder algehele narcose. Bij het hechten van de wond laat de chirurg soms 1 of meer slangetjes (drains) in het wondgebied achter, om zo het wondvocht af te voeren. Als er een drain wordt geplaatst, wordt deze meestal binnen enkele dagen verwijderd.

De pijn na de operatie is over het algemeen goed te bestrijden met medicijnen. Een paar dagen na de operatie kun je weer naar huis.

Na de operatie kan de lever weer aangroeien. De lever is het enige orgaan dat weer uit zichzelf weer kan herstellen. Hiervoor heeft de lever enkele weken nodig. Dit herstellend vermogen hangt af van hoe goed het overgebleven deel van de lever nog werkt.

Variaties op leveroperatie

Heel soms voorspelt de arts dat het overgebleven deel van de lever na de operatie te klein is om te kunnen herstellen. Dan is het misschien mogelijk om 2 operaties uit te voeren. Eerst wordt 1 deel van de lever geopereerd, waarna de lever kan aangroeien. Vervolgens wordt het andere deel van de lever geopereerd.

Ook is het soms mogelijk het deel van de lever waar de tumor(en) niet in zitten eerst te laten groeien. Zodat dit gezonde deel na de operatie groot genoeg is om weer aan te groeien. Dit kan door het afsluiten van de vena porta, een groot bloedvat in de lever. Deze procedure heet een vena porta embolisatie. Na enige tijd is het dan vaak mogelijk om met de operatie het andere deel van de lever waar de tumor(en) zitten te verwijderen.

Heel soms is het mogelijk om de operatie te combineren met radiofrequente ablatie (RFA). Dat kan als de tumor(en) nog klein zijn en er een enkele tumor buiten het operatiegebied ligt. Dit komt echter maar weinig voor. 

Risico’s en complicaties van een leveroperatie

Net zoals bij iedere grote buikoperatie is er bij een leveroperatie kans op algemene complicaties. Dit zijn bijvoorbeeld een wondinfectie, blaasontsteking, trombose, longontsteking, longembolie, verklevingen of een maagzweer.

Specifieke complicaties die kunnen optreden zijn:

  • bloedingen 
  • lekkage van gal in de buik
  • infecties
  • het (tijdelijk) verslechteren van de leverfunctie
  • vertraagde spijsvertering

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: december 2016

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding.

Met medewerking van

Dr. Burgmans, M.C. (radioloog), Dr. Klümpen. H.J. (medisch oncoloog), Prof. dr. Man, R.A. de (MDL-arts), Dr. Sprengers, D. (MDL-arts), Prof. dr. Verhoef, C. (chirurg)