Onderzoek bij keelkanker

Opslaan

Heb je symptomen die kunnen passen bij keelkanker? Zoals moeite met slikken of een opgezwollen klier in de hals? Ga dan naar de huisarts. Als het nodig is, stuurt de huisarts je door naar een KNO-arts die je verder onderzoekt. KNO staat voor: keel, neus en oor.

Onderzoeken voor de diagnose

Om de diagnose keelkanker te stellen, zijn er verschillende onderzoeken nodig. Eerst onderzoekt de arts het hele gebied van de mond, keel, neus en oren. De arts voelt of je verdikkingen in de hals hebt die kunnen wijzen op uitzaaiingen in de lymfeklieren.

Vervolgens krijg je een kijkonderzoek van de keel, waarbij de arts een biopsie zal doen. Dat is het wegnemen van een stukje weefsel. Hiermee kan de arts de diagnose stellen.

Voor verder onderzoek en de behandeling van keelkanker is het belangrijk dat je naar een ziekenhuis gaat dat ervaring heeft met deze ziekte. Bekijk welke ziekenhuizen in Nederland dat zijn.

Onderzoeken naar uitbreiding en uitzaaiingen

Is er een kwaadaardige tumor in de keel gevonden, dan is vaak nog verder onderzoek nodig. Meestal krijg je dan een onderzoek waarbij een beeld wordt gemaakt, zoals een scan of een echo.

Met dit onderzoek stelt de arts vast hoever de tumor zich heeft uitgebreid en of er uitzaaiingen zijn. Zo kan de arts bepalen welke behandeling het meest geschikt is.

Dit kunnen de volgende onderzoeken zijn:

  • CT-scan en/of MRI-scan: laat zien hoe groot de tumor is, of deze in andere weefsels is gegroeid en of er uitzaaiingen zijn
  • PET-scan of PET-CT-scan: kan uitzaaiingen in het hele lichaam opsporen
  • echografie met eventueel een punctie van vergrote halsklieren: voor het opsporen van
    uitzaaiingen in de lymfeklieren in de hals

Daarnaast kun je een röntgenfoto van tanden en kaken krijgen. Deze foto laat zien of het gebit gezond is.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: mei 2020

Dit artikel is geschreven door de redactie van kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Gyuri Halmos, KNO-arts, UMCG, José Klomp, verpleegkundig specialist hoofd-hals oncologie, UMC Utrecht, Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren, Patiëntenvereniging HOOFD-HALS