Wat is keelkanker?

Opslaan

Bij keelkanker zit er een kwaadaardige tumor in de keel. De medische term voor keelkanker is farynxcarcinoom.

Een keeltumor kan op verschillende plekken zitten: in het bovenste, het middelste of het onderste deel van de keel. Keelkanker zit het vaakst in het middelste deel. Dat is de mond-keelholte. 

Er kan ook kanker ontstaan in het deel van de hals onder de keel: het strottenhoofd. Over strottenhoofdkanker is aparte informatie beschikbaar.

Lees verder over wat kanker is en hoe het ontstaat.

Klachten bij keelkanker

Keelkanker geeft in het begin vage klachten. Zoals keelpijn, moeite met slikken en een opgezwollen klier in de hals. Pas later ontstaan er andere symptomen. Hierdoor wordt de ziekte vaak pas laat ontdekt. Lees verder over de symptomen van keelkanker.

Risicofactoren van keelkanker

De belangrijkste risicofactoren voor keelkanker zijn roken, veel alcohol drinken en een besmetting met het humaan papillomavirus (HPV). Er zijn ook nog andere risicofactoren bekend. Bekijk de risicofactoren van keelkanker.

Wim heeft keelkanker en vertelt: ik had best mijn eigen verhaal willen lezen toen ik hoorde dat ik keelkanker had.

Groeiwijze van keelkanker

Keelkanker ontstaat meestal in het slijmvlies van de keel. Als de tumor groter wordt, groeit deze door in de omliggende weefsels. Bijvoorbeeld naar de mondbodem, tong of het strottenhoofd.

Uitgezaaide keelkanker

Bij de meeste mensen die te horen krijgen dat ze keelkanker hebben, zijn er ook uitzaaiingen gevonden. De uitzaaiingen zitten meestal in de lymfeklieren van de hals. Als er uitzaaiingen in andere organen zitten, is dat vaak in de longen, lever of botten. Lees verder over uitgezaaide keelkanker.

Cijfers over keelkanker

In Nederland krijgen ieder jaar ongeveer 850 mensen de diagnose keelkanker. De meeste patiënten zijn mannen tussen de 55 en 75 jaar.

Omdat keelkanker vaak pas laat ontdekt wordt, is de kans op genezing beperkt. Bij uitzaaiingen in de lymfeklieren in de hals is genezing vaak nog mogelijk. De kans op genezing is ook beter als de oorzaak van de keelkanker HPV is. Als er uitzaaiingen in andere organen zitten, dan is de kans op genezing erg klein.

Na 5 jaar is ongeveer de helft van de patiënten in leven. Bekijk de overlevingscijfers van keelkanker.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: mei 2020

Dit artikel is geschreven door de redactie van kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Gyuri Halmos, KNO-arts, UMCG, José Klomp, verpleegkundig specialist hoofd-hals oncologie, UMC Utrecht, Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren, Patiëntenvereniging HOOFD-HALS