Wat is…?

Uitgezaaide endeldarmkanker

Opslaan

Een tumor in de endeldarm kan uitzaaien naar andere organen. De kans op uitzaaiingen wordt groter als de tumor verder de darmwand ingroeit. Een ander woord voor uitzaaiingen is metastasen.

Uitzaaiingen in de lever en de longen

Een tumor in de endeldarm kan uitzaaien naar andere organen. De kans op uitzaaiingen wordt groter als de tumor verder de darmwand ingroeit. Darmkankercellen kunnen losraken en via lymfe- of bloedvaten uitzaaien naar bijvoorbeeld de lymfeklieren, de lever of de longen. Daar kunnen ze verder uitgroeien.

Als op deze manier een tumor in de lever ontstaat, dan heet dit geen leverkanker, maar zijn het uitzaaiingen in de lever van darmkanker.  

Uitzaaiingen in het buikvlies

Bij endeldarmkanker kunnen ook uitzaaiingen in het buikvlies ontstaan. Dit kan gebeuren als de tumor helemaal door de darmwand groeit en er kankercellen in de buikholte terechtkomen. Als de kankercellen zich daar hechten aan het buikvlies kunnen er buikvliesuitzaaiingen ontstaan. Uiteindelijk ontstaat er dan vocht (ascites) in de buik, waardoor de buik dik wordt en pijn kan doen. Ook kan de ontlasting hierdoor veranderen.  

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: oktober 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.